„Ta on sisimas väga parempoolseid väärtusi esindav pisipoliitilise trikitamise suunas kalduvust tundev jämeda käitumisega tüüp,“ iseloomustab Tuomioja oma päevikus Niinistöt, vahendab Iltalehti.

„Ta jätab uskumatult vastumeelse mulje alates sellest, et ta kogu aeg veiderdab ja väänab oma nägu nagu üleannetu koolipoiss, kuid ilma selletagi – kõnealuse televisioonis ja avalikkuse ees kontrollitud iseloomujooneta – on tema suhtumine asjadesse nii substantsi kui ka kommete osas väga vastumeelne,“ jätkub Tuomioja iseloomustus.

Eelnev sissekanne päevikusse pärineb 1996. aasta septembrist, kui Niinistö oli Soome rahandusminister ja koonderakonna esimees ning Tuomioja sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni esimees.

1996. aasta novembris kirjutas Tuomioja, et Niinistö tuleb kohale „ainult saboteerima ja kõiki arvutusi kahtluse alla seadma ning veel väga ülbes, käskivas ja teisi katkestavas stiilis“.

Kriitiliselt kirjeldab Tuomioja ka tollast presidenti, sotsiaaldemokraatliku taustaga Martti Ahtisaarit.

„Ahtisaari kõneleb televisioonis. Märkan, et jälgin seda eeskätt negatiivsete ootustega: mida ta jälle kihva keerab. Seda arvesse võttes on sooritus korralik, kuigi sisu on peamiselt banaalsed lamedused,“ kirjutas Tuomioja 1995. aasta 1. jaanuaril.