Esimese astme kohus mõistis Kanerva eelmise aasta aprillis aastaks ja kolmeks kuuks tingimisi vangi raskendavatel asjaoludel altkäemaksu võtmise ja ametiseisundi kuritarvitamise eest. Ringkonnakohus tühistas selle otsuse täies ulatuses, teatab Helsingin Sanomat.

„Minu südametunnistus on olnud kogu aeg täiesti puhas. Olen lootnud selle peale, et otsustav on see, mis juhtus ja mida ei juhtunud,“ kommenteeris Kanerva vabastavat kohtuotsust Soome uudisteagentuurile STT.

Ringkonnakohus tegi oma otsuse laialdases Nova grupi ja valimiskampaania rahastamisega seotud protsessis neljapäeval kell 9. Tegemist on esimese valimiskampaania rahastamisega seotud kohtuprotsessiga Soomes, mida on arutatud ringkonnakohtus.

Ringkonnakohtu väitel ei olnud Nova grupi endiste juhtfiguuride Arto Merisalo ja Tapio Yli-Saunamäki ning Masku ärimehe Toivo Sukari poolt Kanervale antud toetus valimiskampaaniaks ja 60. sünnipäeva tähistamiseks altkäemaks. Lisaks sellele ei olnud Kanerval kohtu hinnangul mingeid õiguslikke takistusi maakonna arengukava käsitlemiseks, kui ta tegutses Päris-Soome maakonnavalitsuse esimehena.

Ringkonnakohtu otsuse järgi ei olnud ärimeestel samal ajal arendamisel selliseid projekte, mille tõttu oleks toetuse vastuvõtmist pidanud hindama altkäemaksu võtmise või selle andmist altkäemaksu andmisena.

Sünnipäevapeo korraldamises osalemine oli ringkonnakohtu hinnangul „aktsepteeritavaks peetav tegevus tähtpäeva äramärkimiseks“.

Ringkonnakohus lükkas tagasi ka Merisalo, Yli-Saunamäki ja Sukari vastased süüdistused altkäemaksu andmises.

Tagasi lükati ka altkäemaksusüüdistused, mis puudutasid Rovaniemi mootorkelgutehast.

Ringkonnakohtu hinnangul ei ole Rovaniemi linnavalitsuse endine esimees Ari Ruotsalainen süüdi altkäemaksu võtmises ja ametiseisundi kuritarvitamises Nova grupilt valimistoetuse saamisega seoses.

Nova üritas liituda kohaliku mootorkelgutehase projektiga, kuid ringkonnakohtu teatel ei olnud projektil ja valimistoetusel sellist seost, et seda oleks võinud pidada õigusvastaseks. Nii ei mõistetud Merisalot ja Yli-Saunamäkit süüdi ka altkäemaksu andmises Ruotsalainenile.

Merisalo ja Yli-Saunamäki mõisteti siiski süüdi seoses Nova grupi finantsasjadega, kuigi osa neistki süüdistustest lükati tagasi.