Ida-Ukraina linn Debaltseve jäi nädala alguses tugeva raketitule alla pärast lühikest pausi, mille jooksul püüti linlasi evakueerida, kirjutas Ilta-Sanomat.

"Kuhu ma lähen? Ma kuulun siia ja pean korteri eest hoolitsema," rääkis vana naine, kes tõi bussi peale oma tütre. Ukraina sõdurid püüdsid teda ümber veenda, kuid edutult.

Osa busse lahkus pooltühjana.

Peagi hakkasid Debaltseves relvad uuesti paukuma. Umbes kolme kilomeetri kaugusel Kamunani külas paistis intensiivset käsirelvade tuld.

Artemivski sõjaväehaiglasse toodud haavatuist 90 protsenti said viga granaaditules, vaid kümnendik lähitules.

Tsiviilisikute tingimused on ebainimlikud, sõdurid on väsinud. Kui kaua suudab Ukraina seda taluda?

Debaltseve linnas ei ole üle nädala aja olnud kraanivett, elektrit ega gaasi.

Sugugi mitte kõik ei näe rahu tingimusena Ukraina praeguse valitsuse võitu.

Kehvad relvad, liiga vähe varustust

Mitmed tsiviilisikud ei usalda üldse Ukraina poliitikuid. Delbaltseves suisa paljud tahtsidki, et separatistid ja venelased linna üle võtaks. Kuigi samal ajal tõid vene relvad ja raketid elanikele surma kaela.

Oma kodu ukse avanud naine hakkas lärmama, kui nägi ukse taga välismaa ajakirjanikke. Kuid leebus, kui Ilta-Sanomate fotograaf näitas naisele Vene passi.

Suurearvuline Ukraina valitsus ei ole oma ülemustega rahul.

Paljud Ukraina armee liikmed ja vabatahtlike pataljoni liikmed on avalikult avaldanud oma pettumust selle osas, kui vähe ja kehvad relvad ja varustus neile on antud.

"Ma näitan süüdistavat näppu korrumpeerunud ametnike suunas. Meil peaks olema rohkem 35-aastaseid kolonele ja kindraleid 70-aastaste asemel," jätkas ametnik, viidates kõrgemate sõjaväelaste nõukogude aega jäämisele.

Ukraina naasmist varasemasse olukorda ei usu enam keegi. Arvatakse, et Krimm on lõplikult Venemaale kaotatud ja Ukraina jõude ei usaldata piisavalt, et arvata, et nad suudaksid Venemaa toetatud separatiste Ida-Ukrainas tagasi hoida ja kaotatud ala tagasi võita.