CIT avaldas neljapäeval järjekordse raporti, mis on pühendatud Süürias hukkunud Vene sõjaväelastele. Autorite sõnul maeti aasta jooksul Moskva lähedal Solnetšnogorskis asuvale kalmistule Venemaa relvajõudude erioperatsioonide jõudude kaks ohvitseri – kaptenid Oleg Arhirejev ja Maksim Sorotšenko. Samas linnas asub ka sõjaväeosa number 92154 – Venemaa relvajõudude erioperatsioonide jõudude (SSO) keskus Senež, vahendab RBK.

Hukkunute sugulased ja teenistuskaaslased rääkisid CIT-le, et mõlemad ohvitserid hukkusid Venemaa kampaania käigus Süürias. Venemaa kaitseministeerium ei teatanud sellest midagi.

Varem on ametlikult teatatud 20 sõjaväelase hukkumisest. Viimane teade tuli 1. augustil pärast Vene helikopteri Mi-8 allatulistamist Idlibi provintsis. Siis hukkusid kolm meeskonnaliiget ja kaks ohvitseri.

12. augustil teatas Kabardiini-Balkaari vabariigi juht Juri Kokov Instagramis Asker Bižojevi hukkumisest Süürias ja tema autasustamisest mehisuse ordeniga. Kaitseministeerium seda teadet ei kommenteerinud.

Veel üks sõjaväelane, sisevägede veteran Sergei Tšupov on teenistuskaaslaste sõnul Süürias hukkunud, kuid kaitseministeerium ei ole seda kinnitanud.

CIT teatel hukkus SSO kapten Arhirejev 2015. aasta 9. juunil. Raportis on tema haua foto. Tema väeosale lähedase allika teatel saadeti ta Süüriasse kuulipildurina. Ta kaotas plahvatuses mõlemad jalad ja käe ning suri kaks päeva hiljem.

CIT teatel kinnitavad hukkunu tuttavad sotsiaalmeedias, et Arhirejev lendas Süüris miini otsas õhku.

Seda, et Arhirejev teenis SSO-s, kinnitas väeosa 01355 teenistuskaaslaste pärg. Selles väeosas baseerub Vene relvajõudude kindralstaabi luure peavalitsuse (GRU) 346. brigaad.

Vene väegrupi ülem Süürias, kindralpolkovnik Aleksandr Dvornikov ütles, et SSO sõjaväelased on maismaaoperatsioonist Süürias aktiivselt osa võtnud. Dvornikovi sõnul teevad nad objektide eelluuret enne Vene lennuväe rünnakuid, juhivad lennukeid sihtmärkidele ja täidavad muid eriülesandeid.

Kapten Sorotšenko hukkus 2015. aasta 19. novembril, teatab CIT koos fotoga hauast. Tema surma asjaolud ei ole teada. Sorotšenko kuulumist SSO-sse, kinnitab väeosa tähis hauakivil. Ka tema hukkumisest pole ametlikult teatatud.

Samal päeval hukkus ka teine ohvitser – kapten Fjodor Žuravljov, kes elas Reutersi teatel Moskva lähedal Solnetšnogorskis, kus asub SSO erikeskus Senež.

2016. aasta märtsis väljendas Venemaa president Vladimir Putin Kremlis pidulikul vastuvõtul kaastunnet hukkunud sõjaväelaste leskedele ning kohal oli ka Julia Žuravljova.

Aprillis autasustas Süürias hukkunud ohvitseride leski Venemaa õhu- ja kosmosejõudude ülema asetäitja, kindralmajor Andrei Kazakevitš. Pärast politsei ja armee rahvusvahelise juudoturniiri finaali anti Žuravljovale, Jekaterina Lapšinale (samuti hukkunud Aleksandr Prohhorenko lesk) ja Lolita Sorotšenkole (Maksim Sortšenko lesk) autovõtmed.

Rossiiskaja Gazeta teatel on kõik sõjaväelased SSO-s lepingulised ja praktiliselt kõik ohvitserid.