"Ma olen mures ja šokeeritud väidetest, et USA võimud luurasid EL-i asutuste järel," ütles Euroopa Parlamendi president Martin Schulz avalduses, vahendab BNS. "Kui väited tõeseks osutuvad, on see erakordselt tõsine asi, millel on ränk mõju EL-USA suhetele."

Schulz nõudis USA võimudelt kiiret ja põhjalikku selgitust.

Saksa ajakiri Spiegel kirjutas pühapäeval salajastele dokumentidele viidates, et USA Riiklik Julgeolekuteenistus (NSA) luuras EL-i diplomaatilise esinduse järele Washingtonis.

Spiegel tugineb enda väitel salajastele dokumentidele, millele lehel oli võimalik jälgimisprogrammide paljastaja Edward Snowdeni kaudu osaliselt ligi pääseda.

2010. aasta septembrist pärinev dokument, mis kannab tähistust "rangelt salajane", kirjeldab NSA tegevust Washingtonis asuva EL-i diplomaatilise esinduse jälgimisel, kirjutab ajakiri. Spiegeli väitel oli hoonesse paigaldatud "lutikaid" ning NSA oli tunginud diplomaatilise missiooni kasutuses olnud arvutivõrku ja agentuuril oli juurdepääs e-kirjadele ning ametialaseks kasutamiseks mõeldud dokumentidele.

Spiegeli väitel sai sarnase kohtlemise osaliseks ka EL-i esindus ÜRO-s. Ajakiri lisas, et Snowdeni lekitatud dokumentides nimetati EL-i esindusi otsesõnu "sihtmärkideks".

NSA nuhkis EL-i järele ka Brüsselis, edastab Spiegel viitega "üle viie aasta tagasi" juhtunud vahejuhtumile, mil EL-i julgeolekueksperdid avastasid nn. Justus Lipsiuse hoones, kus tegutseb EL-i Nõukogu, interneti- ja telefonisuhtluse pealtkuulamiseks mõeldud seadmed.

Euroopa Liit avalikustas 2003. aastal, et mõne liikmesriigi, teiste seas Saksamaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa, ametiruumidest leiti pealtkuulamisseadmeid.

USA luuretegevus on "kontrolli alt väljas," ütles Luksemburgi välisminister Jean Asselborn.

Juba enne uusimaid süüdistusi nõudis EL-i õigusvolinik Viviane Reding USA justiitsministrilt Eric Holderilt aru internetitegevuse jälgimise kohta.