Sojuz TMA-4 rakett startis kell 06.18 Eesti aja järgi ning peaks jaamaga põkkuma kolmapäeval.

Raketi pardal on komandör Gennadi Padalka, pardainsener Michael Fincke ja Euroopa Kosmoseagentuuri esindaja hollandlane Andre Kuipers, kes naaseb pärast 11-päevast missiooni Maale koos alates oktoobrist jaamas olnud ameeriklase Michael Foale’i ja venelase Aleksandr Kaleriga.

Venemaa, kes peab pärast USA kosmosesüstiku Columbia allakukkumist 2003. aasta veebruaris ainsana kosmosejaamaga sidet, väidab, et rahasäästmiseks pole muud võimalust kui kosmonautide missioone pikendada.

Missiooniaja pikendamine kuuelt kuult aastale võimaldaks korraldada kaheksapäevaseid lende kosmoseturistidele, kes maksaksid selle lõbu eest 20 miljonit dollarit — niisama palju, kui maksab Sojuzi rakett.

Seni on kosmoses käinud kaks turisti, kolmas, USA ärimees Gregory Olsen peaks sõitma jaama järgmisel aastal. Vene plaan missioone pikendada võimaldaks teha aastas kuni neli turismireisi.

Esmaspäevase missiooniga viiakse uurimisjaama neli miljonit tõuku. Teine projekt, mis uurib taimede kasvamist kosmoses, võib kunagi aidata kaasa inimeste Marsile lendamisele.