Ligi kaks kolmandikku - 61,3 protsenti vastas üheselt eitavalt või pigem eitavalt Leedu Delfi poolt firmalt Spinter Tyrimai tellitud riigikaitse teemalisele küsitlusele. Leedu kaitsma oleks nõus vaid 29,8 protsenti riigi elanikkonnast.

„Kahekümne iseseisvusaasta järel olema väljajõudnud sellise olukorrani, sest suhtumine kodanikesse on jäänud sisuliselt Nõukogude Liidu aegseks," ütles filosoof Vytautas Radžvilas kommentaariks küsitluse tulemustele.

Vilniuse ülikooli professori sõnul peaks selline hoiak, kus Leedu kodanikud tunnevad end võõrastena riigi suhtes, tegema võimud murelikuks.

Küsimusele, kas reaalse välisohu puhul te asuksite Leedut kaitsma, vastas kõhklematult jah vaid 6,5 protsenti küsitletutest, veel 23,3 protsenti ütlesid, et pigem teeksid seda, kuid pole täielikult kindlad. 8,9 protsenti ei teadnud, mida antud olukorras teeks või jätsid küsimusele vastamata.

25,4 protsenti vastanutest ütlesid, et pigem ei söandaks relva kätte võtta ning 35,9 protsenti respondenti olid kindlad, et nad oma riiki päästma ei hakkaks.

Enim kavatsesid oma kodumaad kaitsta parema haridusega ja keskmise sissetulekuga mehed vanuses 26 kuni 35 eluaastat. Vähim olid nõus ennast ohverdama 18- kuni 25-aastased noored.

Delfi tellitud küsitlus viidi läbi 8.-18. jaanuaril ning selles osales 1003 respondenti vanuses 18 kuni 75.