Venemaa alustas allikate väitel sõjaliste harjutuste saatel esmaspäeval Krimmi poolsaarele pommitajate Tu-22M3 transportimist, vahendab Iltalehti.

Tupolevi pommitajad võivad lasta 600 kuni 800 meetri kaugusele ning neid saab varustada taktikaliste tuumarelvadega, millega on võimalik tekitada Hiroshima-sarnast effekti, rääkis strateegia ja julgeoleku aseprofessor Arto Nokkala Iltalehtile.

"See on poliitiline signaal. Tegemist ei ole militaarse asjaga. Kui seal organiseeritakse harjutusi, siis tuumarelvad võivad tõesti nende hulka kuuluda," rääkis Nokkala. Professor lisas, et Venemaal on selliseid strateegilisi pommitajaid teadaoleavalt 63.

Venemaa president Vladimir Putin rääkis pühapäeval, et riik oli valmis juba mullu Krimmis panema tuumarelvad lahinguvalmis.

"Putin tahab kommunikeerida, kui tõsiselt Venemaa Krimmi okupeerimist võttis. Need meeldetuletused konfliktist tuletavad meelde üldpilti, kuid tuumarelvade ohuni on tegelikult veel pikk maa," rääkis Nokkala.

"Samas on Venemaa olnud tuumalõhkepeadest pikka aega sõltuv. Tuumarelvad võimaldavad tal meenutada, et ameeriklaste tapmisele on vastus," lisas Nokkala.

Nokkala arvas veel, et Putin käskis väed lahingvalmidusse panna eelkõige võimu näitamiseks ja et külma sõja veteranina ei näe ta harjutustes ohtu Soomele.

Venemaa relvajõudude etteteatamata lahinguvalmiduse kontrolli käigus paigutatakse Krimmi strateegilised raketikandjad Tu-22M3, teatas kaitseministeeriumi allikas täna.

„Läbiviidava relvajõudude lahinguvalmiduse etteteatamata kontrolli käigus paigutatakse Krimmi strateegilised raketikandjad Tu-22M3,“ teatas allikas RIA Novostile.

Etteteatamata lahinguvalmiduse kontroll algas Venemaa relvajõududes esmaspäeval ning pearõhk on tegutsemisel Arktikas.