„Olukordades, kus Euroopa julgeolek nõrgeneb, suureneb Ühendriikide kohaloleku tähtsus stabiliseeriva faktorina. Me elame taaskord sellisel ajal,“ ütles Soini Põhja-Kymi Paasikivi seltsi 30. aastapäeva peol Kouvolas, vahendab Helsingin Sanomat.

„Praeguses julgeolekuolukorras loob Ühendriikide tugev kohalolek Läänemere piirkonnas stabiilsust ja suurendab julgeolekut. Läänemere stabiilsus on ka Soome eesmärk,“ sõnas Soini.

Soini rõhus kogu oma kõnes Soome ja USA suhete tähtsusele lisaks julgeolekupoliitikale ja riigikaitsele ka majanduse vallas ning ka kodanike ja poliitikute vahel.

Kõne oli selge ettevalmistus Soome presidendi Sauli Niinistö ning veel nelja Põhjamaa peaministri kohtumisele USA presidendi Barack Obamaga reedel Washingtonis.

Oma kõnes kirjeldas Soini USA tähendust Soome positsiooni seisukohalt nii külma sõja ajal kui ka nüüd.

„Eriti suhe Ühendriikidega oli pikka aega „salaarmukese“ staadiumis,“ ütles Soini.

Soome pidi lääneriikidega Nõukogude Liidu naabrina suhtlema poolsalaja, kuigi Soome võimalus „püüelda erapooletu maa positsiooni suunas sõltus olemuslikult lääne sõjalisest võimsusest ja valmisolekust leida erandlikke lahendusi Soome huvide arvesse võtmiseks“.

Külma sõja liturgia hakkas Soini sõnul elama oma elu ja seda on endiselt näha raskustena tunnistada USA ja Soome suhete tähtsust.

„On hea, et pidulikes kõnedes tuletatakse meelde, et oleme osa läänest. Aga on ka sümptomaatiline, et seda tuleb meelde tuletada,“ ütles Soini ja jätkas Venemaale viidates: „Peaks olema ütlematagi selge, et hea suhe Ühendriikidega ei ole vastuolus sellega, et kanname hästi hoolt suhete eest Venemaaga. Aga et see ei näi olevat kõigile selge, siis ütlesin seda nüüd.“

Soini sõnul on USA Euroopa-poliitika eesmärk tugev ja ühtne Euroopa Liit, NATO on aga transatlantilise julgeolekukoostöö nurgakivi.