Pühapäevastel valimistel teist vooru vältida suutnud Sobjanin võitis oodatust napimalt, kuid ametisse pühitseti ta neljapäeval suurejoonelise tseremooniaga, millelt ei puudunud president ise ja vene õigeusukiriku pea patriarh Kirill, vahendas BNS.

Putin kinnitas Moskva linnapargis sadade külaliste ees, et valimised olid "tõeliselt vabad, absoluutselt võitluslikud, ilma igasuguse surve ega katseteta tulemusi moonutada".

"Inimesed nägid, et meie riigis ja niisugustes suurtes metropolides nagu Moskva ei saada võimule destruktiivsete meeleavalduste ega kodanikuvastuhakuga, vaid tsiviliseeritud demokraatlike protseduuridega," lausus riigipea Sobjaninit ja tema opositsioonijuhist vastas kõrvutades.

Tseremoonia sai teoks pärast seda, kui valimiskomisjon keeldus läbi viimast Navalnõi nõutud osalist häälte korduslugemist.

Moskva valimiskomisjon kinnitas teisipäeval lõplikud valimistulemused, mille kohaselt senine linnapea kohusetäitja Sobjanin kogus 51,3 protsenti häältest ja võitis esimeses voorus.

Navalnõi, keda toetas ametlikel andmetel 27,2 protsenti valijatest, väidab, et Sobjanini tegelik toetusprotsent ei ulatu üle 50, millega valimised pidanuks minema teise vooru. Ta üritas tulutult inauguratsioonitseremooniat edasi lükkata.

Neljapäeval tõi Navalnõi Moskva linnakohtusse 20 kasti dokumente, mis tema sõnul tõestavad rikkumisi haldusressursside kasutamisega, kuid Sobjanini ametisseastumist see akistada ei suutnud.

"Valimiskampaania ei olnud lihtne," tunnistas Sobjanin, kui talle raske kuldne linnapea ametikett kaela riputati.

Moskva politsei sõnul võttis tseremooniale järgnenud kontserdist osa 40 000 inimest.

Analüütikud näevad linnapeavalimistes Navalnõi arvestatavat läbimurret, aga ka märki Moskva ärevusttekitavast poliitilisest apaatiast, sest valimiste osalusprotsent ulatus vaid 32-ni.