Kehtestatud korra järgi peab ajakirjanik minema Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) Slovjanski osakonna hoonesse, mida kontrollivad jätkuvalt terroristid, ja andma nende pressiteenistuse töötajale oma passi, vahendab UNIAN.

Lisaks sellele on vajalik ühe juba akrediteeritud ajakirjaniku soovitus, kusjuures eelistatakse Vene väljaannete ja kanalite ajakirjanikke.

Omakaitselased teevad esitatud passidest ja pressikaartidest koopiad, misjärel uurivad internetist ajakirjaniku avaldatud artikleid, nii olukorra kohta Donetski oblastis kui ka varem avaldatuid. Alles pärast seda antakse ajakirjanikule paber tööloaga, millele on alla kirjutanud Vene relvajõudude kindralstaabi luure peavalitsuse (GRU) töötaja Igor Strelkov, keda kahtlustatakse Horlivka linnanõukogu liikme Volodõmõr Rõbaki tapmises. On teada mitmeid juhtumeid, kui ajakirjanikele on tööloa andmisest keeldutud. Kõik nad on Euroopa riikidest või USA-st.

Ilma akrediteeringuta ei lasta ei Slovjanski linnanõukogu ega SBU hoonesse, kus toimuvad kõik terroristide pressikonverentsid. Akrediteeringu olemasolu kontrollitakse ka kontrollpunktides linna piiril ja ka linna sees. Kui akrediteering puudub, ei pruugita linna sisse lasta.

„Me olime sunnitud sellised meetmed kasutusele võtma, sest paljud ajakirjanikud edastavad meelega vale ja kontrollimata informatsiooni,“ selgitas üks terroristide juhte Vjatšeslav Ponomarjov.