"Hetkel ei ole meie käes ühtegi OSCE vaatlejat. Kõik, kes eelmine nädal kinni võeti, need ka vabastati," ütles Slovjanski "rahva linnapea" Ponomarjov Interfaxile.

Välisminister Urmas Paeti sõnul ei ole aga OSCE vaatlejate vabastamist kinnitanud.

Ka OSCE teatas täna kella 12 ajal, et ei ole saanud ühegi nende kinni peetud vaatlejaga seni kontakti.

Neljaliikmeline grupp OECD vaatelejaid võeti kinni teisipäeval, nende hulgas eestlane, taanlane, šveitslane ja türklane. Separatistide arvates tegelesid rahvusvahelised vaatlejad spioneerimisega.

Reedel ütles Ukraina Donetski oblastis asuva Slovjanski „rahvalinnapea“ Vjatšeslav Ponomarjov, tal oli vestlus nelja Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni vaatlejat, teiste hulgas ka Eesti kodanikku kinni hoidvate inimestega ning kui need inimesed saavad oma küsimustele vastused, lastakse vaatlejad vabaks.

„OSCE neljainimeseline grupp, mis vahistati minu arvates Torezi rajoonis, asub praegu Luhanski oblasti territooriumil. Inimesed, kes selle grupi vahistasid, noh, kuidas öelda, mul oli nendega vestlus. Põhimõtteliselt on neil sellele grupile küsimusi. Kui nad saavad kõik vastused ja uurivad seda aparatuuri, siis ma arvan, et kui kõik on normaalne, lastakse nad vabaks. Nad on elus ja terved, muretseda pole eriti millegi üle, lihtsalt ma veel eelmisel nädalal ütlesin OSCE esindajatele, kellega me juba ammu suhtleme, et ei ole soovitav, et missiooni esindajad lahkuksid Donetski linnast, aga need neli inimest otsustasid minu soovitust mitte kuulda võtta,“ sõnas Ponomarjov.