MOT nime kandvas telesaates väideti, et Soome sõjatehnikat tootev firma Patria on maksnud altkäemaksu seoses oma toodete müügiga Sloveeniasse. Saate väitel jõudis osa rahadest lausa Sloveenia peaministri endani, teatab YLE Uutiset.

Saate eest vastutav produtsent Matti Virtanen ütleb aga, et saate tegijad jäävad endale kindlaks.

“Meil ei ole põhjust mitte midagi muuta. Me usaldame oma allikaid, keda oli mitmetelt eri tasanditelt ja kes kõik kinnitasid meie saate põhisõnumit. Oma allikate kaitseks ei hakka me spekuleerima selle üle, kes nad täpselt on,” ütles Virtanen.

Virtanen Sloveenia peaministrilt vabanduse nõudmist ise ei ole saanud ja kuulis sellest ka ise uudiste kaudu.

Jansa nõuab saate tõttu YLElt selgitusi ja vabandamist. Tema sõnul on pistisesüüdistused fabritseeritud ja valelikud ning ta tuletab meelde, et otsus Patrialt sõjatehnikat osta tehti juba eelmise valitsuse ajal.

Soome telesaate väitel maksis Patria kaudselt Sloveenia kaitseministeeriumi ametnikele ja peaministrile kokku 21 miljonit eurot, mille eest saadi vastutasuks sadade miljonite eest soomusautode tellimusi.

Parlamendivalimiste lävel seisvas Sloveenias on saade saanud üsna palju tormilist tähelepanu. Paremtsentristliku peaministri sõnul on väited valed ja teda üritatakse enne valimisi sopaga üle valada. Sloveenias on ka väidetud, et saate eesmärk ongi aidata Sloveenia opositsioon võimule.

73 protsenti Patriast kuulub Soome riigile. Soome keskkriminaalpolitsei viib praegusel hetkel läbi juurdlust seoses firma vastu esitatud pistise- ja majandusspionaažisüüdistustega.