Slovakkia siseministeeriumi pressiesindaja selgitas, et kuna Slovakkias mošeesid pole, siis tahavad slovakid vaid kristlasi, kirjutas Washington Post.

Süüria kodusõja tõttu on Süüriast põgenenud neli miljonit inimest ja sajad tuhanded otsivad varjupaika Euroopast.

Slovakkia naaberriik Austriasse jõuab sel aastal ennustatavalt 80 000 põgenikku. Suuri põgenikemasse ootavad ka mitmed teised rikkamad Euroopa riigid.

Euroopa Komisjon tahab, et vähem põgenikke vastu võtvad riigid aitaksid kriisi lahendada, aga Kesk-Euroopa riigid Eestist Ungarini suhtuvad sellesse kriitiliselt.

"Vasakpoolsed poliitikad on toonud kaasa illegaalsete immigrantide valgumise Euroopasse, ähvardades Euroopa riike ennenägematute sotsiaalsete, majanduslike, kultuuriliste ja julgeolekukonfliktidega," ütles Ungari peaminister Viktor Orban.

Ungarisse on sel aastal jõudnud kümneid tuhandeid põgenikke. Nende peatamiseks ehitab Ungari piirile Serbiaga kõrge müüri.

Kesk-Euroopas levinuim vastuargument põgenikele on kultuuriline. Leitakse, et erinevalt multikultuursest Lääne-Euroopast ei suuda need riigid multikultuursusega kohaneda.

Tšehhi president Milos Zeman ütles, et teistsugusest kultuurikeskkonnast pärit inimesed oleksid Tšehhis halvas olukorras.

Slovakkia peaminister Robert Fico ütles eelmisel nädalal ühele Austria lehele, et pole Slovakkia asi vastu võtta põgenikke, kelle tekkimises Slovakkia süüdi pole.

"Mul on ainult üks küsimus: Kes pommitas Liibüat? Kes tekitas Põhja-Aafrika probleemid? Slovakkia? Ei," ütles Fico.

"Kuna Slovakkia on kristlik maa, ei saa me taluda 300 000-400 000 muslimi immigrandi saabumist, kes tahaksid hakata ehitama mošeesid ja prooviksid muuta riigi olemust, kultuuri ja väärtuseid," ütles Fico.

Slovakkia viiest miljonist elanikust on moslemeid 0,2 protsenti. Eelmisel aastal andis Slovakkia varjupaika 14 inimesele.