Esmaspäeva õhtul pärast kella 22 kiiresti kokku kutsutud pressikonverentsil ütles Romney, et andis ilustamata poliitilise ja kultuurilise hinnangu, mis „ei olnud elegantselt sõnastatud“, kuid jäi oma sõnavõtu sisule kindlaks, kirjutab New York Times.

Video, kus Romney ülalmainitud avaldused teeb, on filmitud mais.

Demokraadid mõistsid Romney sõnavõtu kohe hukka kui tundetu ning Obama kampaaniameeskond süüdistas Romneyt poole rahva põlglikus mahakandmises.

Video ilmus välja hetkel, kui USA presidendivalimiste kampaanias algavad viimased 50 päeva. Video suurendab võimalust, et Romney kampaania osutub ebaõnnestunuks, sest tähelepanu on taas keskendunud tema välja pakutud maksukärbetele rikastele, tema isiklikele tulumaksutagastustele ning võimetusele luua side keskklassist valijatega. Tahumatu keelekasutus videos õõnestab seda, mida Romney abid on üritanud väita – et Romney on oma olemuselt empaatiline ja hooliv mees.

Väljavõtted videost pani esmaspäeva pärastlõunal oma veebilehele üles liberaalne ajakiri Mother Jones, mis kinnitas, et video on autentne. Ajakiri teatas, et varjab video teinud isiku identiteeti ning selle tegemise kohta ja aega.

Artikli autor David Corn ütles MSNBC-le, et video filmiti 17. mail Florida osariigis Boca Ratonis, rahandustegelase Marc Lederi juures, kes korraldas sel õhtul Romney kampaania heaks rahakogumisürituse, kus osavõtjad pidid igaüks välja käima 50 000 dollarit.

Ühes klipis räägib Romney, kuidas tema kampaania ei püüa ligi tõmmata „47 protsenti inimestest“, kes hääletavad Obama poolt „igal juhul“. Nad on, ütleb Romney, „valitsusest sõltuvad, arvavad, et nad on ohvrid, kes usuvad, et valitsus vastutab nende eest hoolitsemise eest“.

Romney ütleb, et need inimesed „ei maksa tulumaksu“ ja „nii ei puuduta neid meie sõnum madalatest maksudest“. Romney lisab: „Minu töö ei ole muretseda nende inimeste pärast. Ma ei veena neid kunagi, et nad peaksid võtma isikliku vastutuse ja oma elu eest ise hoolitsema.“

Romney süüdistab tihti Obamat ja viimase toetajaid soovis tuua USA-sse Euroopa-stiilis sotsialism. Romney ütleb videos, et tema kampaania keskendub „viiele kuni kümnele protsendile keskel“, keda ta nimetab „mõtlevateks“ valijateks.

Obama kampaaniajuht Jim Messina tegi esmaspäeva õhtul avalduse, milles ütles, et on šokeeriv, et Romney „läheb kinniste uste taha“, et nimetada poolt riiki selliste sõnadega.

Messina saatis välja rahakogumisüleskutse Obama toetajatele, milles ütles, et keegi, kes „näitab üles sellist vastikust ja põlgust poolte kaasameeriklaste vastu“, ei vääri presidendiks saamist.