Illegaalidele oli Vene välisluure SVR-i poolt antud ülesanne siseneda võltsidentiteediga USA-sse ja muutuda „ameeriklasteks”, teatab Sky News.

Kaheksa inimest vahistati pikaajaliste ülesannete täitmise eest USA-s, kaks ülejäänut neile kaasa aitamise eest.

Vahistamised toimusid New Yorgis, New Jerseys, Massachusettsis ja Virginia põhjaosas Washingtoni lähedal. USA justiitsministeeriumi teatel on juhtumit koostöös föderaalse juurdlusbüroo FBI-ga uuritud aastaid.

Kõik kahtlusalused arreteeriti nende kodudes. Kahtlusalused, keda tuntakse nimede all „Richard Murphy” ja „Cynthia Murphy” vahistati FBI poolt New Jerseys, Vicky Pelaez ja „Juan Lazaro” New Yorgis. Anna Chapman tabati Manhattanilt ning „Michael Zottoli” ja „Patricia Mills” Arlingtonis Virginias. Samas arreteeriti ka Mihhail Semenko ning „Donald Howard Heathfield” ja „Tracey Lee Ann Foley” jäid vahele Bostonis.

„Christopher R. Metsos” on veel FBI poolt tabamata.

USA justiitsministeeriumi teatel süüdistatakse 11 kahtlusalust „ebaseaduslikus tegevuses Vene Föderatsiooni agendina USA-s”. Üheksat isikut süüdistatakse lisaks rahapesus.

Vaid kolm päeva varem nimetas USA president Barack Obama oma Vene ametivenda Dmitri Medvedevit kindlaks ja usaldusväärseks partneriks.