Ministeerium esitles eelmise aasta äärmuslikku tegevust puudutavat raportit, vahendab Yle Uutiset.

Kõigepealt nenditi, et vägivaldse äärmusluse tase on Soomes endiselt madal. Võrdluseks: Soomes teatatakse politseile igal aastal enam kui 30 000 väärkohtlemisest. Vägivaldse äärmuslusega seotud väärkohtlemiste arv oli eelmisel aastal sellega võrreldes marginaalselt väike – 17. Suur osa kuritegudest ja kuriteokahtlustest ongi mõne üksiku juhtumi tagajärg.

Vägivaldse äärmusluse all mõeldakse vägivalla kasutamist, sellega ähvardamist, sellele õhutamist või selle õigustamist ideoloogia alusel. Sellised ideoloogiad võivad olla näiteks natsionaalsotsialism, anarhism või islam.

Eesmärk on eraldada näiteks vägivaldsete džihadistide ja neonatside kuriteod „tavalisest“ vägivaldsest kuritegevusest, millega on Soomes tavaliselt seotud alkohol. Esimest korda hakkas Soome siseministeerium teatud kuritegusid vägivaldseks äärmusluseks klassifitseerima 2013. aastal.

Kokku tuvastati ideoloogial põhinevat vägivalda vähem kui saja kuriteo või kuriteokahtluse juures. 33 kuriteokahtlust läks vägivaldse paremäärmusluse, 16 anarhistliku ja antifašistliku liikumise ning 12 tuumaenergiavastase liikumise arvele. Lisaks sellele alustas Soome keskkriminaalpolitsei kümmekond džihadismiga seotud, terrorismi või nende sarnaseid kuritegusid puudutavat juurdlust.

Kõige rohkem kuritegusid pandi toime natsionaalsotsialistliku Soome vastupanuliikumise (Suomen Vastarintaliike – SVL) tänavaüritusel, mis läks üle rahutusteks. Liikumise liikmed väärkohtlesid kõrvalseisjaid ja takistasid politsei tegevust.

SVL oli vastutav ka kõigi rahvagrupi vastu viha õhutamiste eest. Tegemist oli SVL-i rassistlike lendlehtede levitamisega avalikes kohtades või nende kirjakastidesse panemisega.

Vägivaldse džihadismi all mõtleb Soome siseministeerium rahvusvahelisi poliitilisi liikumisi, mis põhjendavad vägivalla kasutamist islamiusuga. Nende ideoloogia on sageli mitmete islami reeglite vastane.

Anarhistide ja antifašistide 16 kuriteost ja kuriteokahtlusest 13 on pärit Soome iseseisvuspäevast, kui nad püüdsid peatada paremäärmuslaste tõrvikurongkäiku. Politsei takistas vasakäärmuslasi, mille peale nad hakkasid politseinikke kividega loopima.

Kümnete tuhandete varjupaigataotlejate saabumine oli erakorraline olukord, mis tekitas Soomes varem haruldase vihakuriteonähtuse: vastuvõtukeskuste vastased rünnakud ja nende katsed. Rünnakuid süütepudelitega ja muid juhtumeid oli politseile teadaolevalt 2015. aastal 15.