Maailma tuumalõhkepeade varu vähenes sel aastal 15 850-ni, peamiselt USA ja Venemaa kärbete tõttu, teatas SIPRI DPA vahendusel.

Kaks tuumasupervõimu ja seitse ülejäänud tuumarelvi omavat riiki moderniseerivad aga jätkuvalt oma arsenale.

Tuumalõhkepeade arv langes 2014. aastaga võrreldes 500 võrra. Lõhkepeade koguarvu hinnang sisaldab endas aktiivseid, ladustatud või demonteerimiseks valmis olevaid lõhkepäid.

Tuumariikideks loeb SIPRI USA-d, Venemaad, Suurbritanniat, Prantsusmaad, Hiinat, Indiat, Pakistani, Iisraeli ja Põhja-Koread.

„Hea uudis on, et tuumarelvade arvu üldine kahanemine jätkub,“ ütles SIPRI uurija Shannon Kile DPA-le. „Halb uudis on, et kõik riigid, kellel on tuumarelvi, on kindlad nende säilitamises määramata ajaks ning kas moderniseerivad neid või ehitavad uusi süsteeme.“

90 protsenti maailma tuumaarsenalist on USA ja Venemaa valduses. USA-l on hinnanguliselt 7260 ja Venemaal 7500 tuumalõhkepead.

SIPRI arvutas, et USA-l, Venemaal, Suurbritannial ja Prantsusmaal on umbes 4300 töötavat tuumarelva, millest ümmarguselt 1800 on kõrgemas valmisolekuseisundis.

Kile'i sõnul on tuumarelvad endiselt üheksa neid omava riigi rahvusliku julgeoleku strateegiate kesksed tugisambad.

Näiteks USA moderniseerib tuumarelvade tootmisrajatisi, millest osa on pärit 1960. aastatest.

Venemaa jätkab samuti tuumajõudude moderniseerimist, asendades nõukogudeaegseid süsteeme.

Hiina arsenalis on 260 lõhkepead, mida on veidi rohkem kui eelmisel aastal. Uue trendina ehitab Hiina ka mitmelõhkepealisi raketisüsteeme, et seista vastu USA raketitõrjesüsteemidele ja USA konventsionaalse lõhkeainega varustatud tiibrakettide potentsiaalsele pikamaarünnakuohule.

Indial on hinnanguliselt 90-110 tuumalõhkepead, Pakistanil 100-120. Mõlemad arendavad nende kandmiseks raketisüsteeme. Iisraeli varud koosnevad 80 lõhkepeast, teatab SIPRI.

Põhja-Korea, kes korraldas esimese tuumakatsetuse 2006. aastal, omab ilmselt 6-8 tuumarelva.