Organisaatorite sõnul lubaks see kehtestada siberlastel soodustused ja lisatasud inimestele, kes elavad karmides kliimatingimustes ning jagada õiglaselt tulusid kohalike ja föderaaleelarvete vahel. Lisaks sellele nõutakse põhiseadusele viidates suuremat autonoomiat kohalikele võimuorganitele, vahendab Slon.ru.

Autonoomiaidee ringleb juba ammu grupi Novosibirski aktivistide ja kunstnike hulgas. Enne viimast Venemaa rahvaloendust korraldasid Novosibirski muusik Sajan Andrijanov ning kunstnikud Konstantin Jeremenko ja Artjom Loskutov pressikonverentsi, kus kutsusid regiooni elanikke üles end „siberlasteks“ nimetama. Üleskutset järgis 4116 inimest, 2002. aastal oli „siberlasi“ vaid kümme.

Mingist separatismist korraldajate sõnul juttu ei ole, sest räägitakse uue subjekti moodustamisest Vene Föderatsiooni koosseisus.

Loskutovi sõnul on rohkem autonoomiat ära teeninud kõik Venemaa regioonid, sest rumal on elada Siberis ja täita seadusi, mille on algatanud Peterburis keegi Milonov. „Me anname ära oma ressursid ja saame vastu kogu idiootlikke seadusi,“ ütles Loskutov.

Loskutovi sõnul on idee tavaliste inimeste hulgas väga populaarne, piisab kui rääkida tavalise siberlasega. Kõik saavad aru, et Siber toidab kogu maad, andes naftat ja gaasi ning muid loodusvarasid, mis müüakse välismaale, kuid peamine kasusaaja sellest ei ole Siber.