Venemaal ei ole lähitulevikus võimalik teha mingisugust mõistlikku äri,“ ütles Browder teisipäeval intervjuus Soome ajalehele Helsingin Sanomat.

Euroopa Liidu sanktsioonide pidurdamist soomlaste poolt peab Browder veaks.

„See oli suur viga. See näitas, et Soomes on nõrkust, mida Putin võib hiljem ära kasutada,“ ütles Browder.

Putinile ei tohi väidetavalt kunagi nõrkust näidata, ta naerab selle peale.

Browder on tuntud Putini ja tema võimuaparaadi vastase väsimatu võitlejana.

Pühapäeval möödus viis aastat sellest, kui Browderi Vene advokaat Sergei Magnitski suri väidetava väärkohtlemise tahajärjel Vene vanglas. Ametlik seletus oli infarkt.

Viis aastat varem oli Browder juba Venemaalt välja saadetud. Investori ja Putini suusad olid lõplikult risti läinud ja neist olid saanud vaenlased.

Putin tegi Browderi ettevõttesse maksuhaarangu ning investor alustas oma kampaaniat Putini ja Venemaa korruptsiooni vastu.

Nüüd üritab Venemaa juba kolmandat korda saada Browderi kohta rahvusvahelist arreteerimisorderit. Interpol arutab seda asja neljapäeval ja reedel.

Browderi arvates näitab see, et tema ise ja USA-s vastu võetud niinimetatud Magnitski seadus on hakanud Putinit tõsiselt ärritama. Browder on enese sõnul siiski Interpoli otsuse pärast mures.

„Interpol on väga salapärane organisatsioon. Seal ei ole avalikke kuulamisi, vaid otsused tehakse suletud uste taga. Ja edasikaebamise õigust ei ole,“ ütles Browder.

Browder ei näe Venemaa tegevuse suhtes üldiselt tunneli lõpus valgust, pigem vastupidi. Investor usub, et Putin tahab püsida Venemaa eesotsas elu lõpuni – ja ilma igasuguste põhiseaduslike piiranguteta.

Putini probleem on raha. Browder viitab hinnangutele, mille järgi on Putin ja tema liitlased röövinud Vene riigilt triljoneid dollareid. Kuritarvitusi tuleb nüüd varjata sõjategevusega, et rahvas unustaks majandusliku surutise.

Aga Ukrainas alustatud sõda ei saa niisama lõpetada. Sõdimist peab jätkama seal või mujal, et marurahvuslased rahul oleksid.

„Putin avas Pandora laeka,“ kommenteeris Browder.

Browder õhutab läänt blokeerima Venemaa võimalikult kiiresti maksusüsteemist SWIFT. See lööks ka Putinit ja tema liitlasi.

Lisaks sellele peaks Browderi arvates Ukrainale andma korralikud relvad. Kolmas – ebatõenäoline – vastumeede oleks paigutada pool miljonit NATO sõdurit Vene piirile võimalikult lähedale.

„Otse öeldes peaks Soome tingimata NATO-ga liituma. On absurdne, kui Soome ei liitu NATO-ga. Venemaa on otsustanud, et Euroopa piirid enam ei kehti. See tähendab, et Soome võib olla vaateväljas kunagi tulevikus,“ ütles Browder.

Balti riikides on Vene oht Browderi sõnul selgelt suurem kui Soomes. Kuid ka NATO-st ei ole alati kindlasti abi, kuigi Browder õhutab Soomet sinna astuma.

Browderi arvates ei ole maha kuulutatud, et USA tahaks minna Venemaa vastu sõtta näiteks Eesti pärast. Riik on väike ja suurem osa ameeriklastest pole sellest kunagi kuulnudki.

Seni pole lääneriikide juhid Putinile vastu astunud. Puudu on kogemustest, sest naasmine külma sõtta käis kiiresti. Keegi ei osanud Ukraina sündmusi ennustada.

„Putin on suur bluffija – ta mängib läänega pokkerit,“ ütles Browder.