Opositsiooniline parlamendiliige ütles kolmapäeval RIA Novostile, et tegemist võib olla Ševtšuki eelkäija poolse sabotaažiga, kuid analüütikute sõnul võib vaesel vabariigil lihtsalt raha otsas olla.

„49 000 dollarit on kõik, mis meie välisvaluutaarvetel alles on,“ ütles Ševtšuk esmaspäeval teleintervjuus.

Ševtšuki sõnul voolas raha minema, kuid ta ei süüdistanud selles nimeliselt kedagi ja ütles ainult, et uurimise all on ametnikud.

Kaotuste kohta Ševtšuk hinnanguid ei andnud, kuid parlamendiliige Dmitri Soin ütles telefoni teel, et summa võib ulatuda 40 miljoni dollarini.

Ševtšuk ütles eelmisel nädalal, et 90 protsenti vabariigi rahast kadus enne tema ametissevannutamist 30. detsembril. Kohaliku keskpanga juht Olga Ionova vahetati 1. veebruaril välja Eduard Kossovski vastu.

550 000 elanikuga Dnestri-äärne vabariik kuulutas ennast Moldovast sõltumatuks 1990. aastal. Seda toetab, kuigi ei tunnusta, Venemaa, mis hoiab seal oma rahuvalvajaid.

Venemaa pakub 70-protsendise eelarvepuudujäägiga vabariigile ka finantsabi, kuigi 300 miljoni dollari suurune krediidiliin külmutati, kui Ševtšuk võitis valimistel ootamatult Moskva toetatud kandidaati. Venemaa finantseerib endiselt vabariigi pensioni- ja haridussüsteemi.

Parlamendiliige Soini sõnul, kes samuti presidendivalimistel osales, ütles, et raha kadumise taga võis olla endise presidendi Igor Smirnovi meeskond, ilmselt poliitilise revanši saamiseks.

Moskva SRÜ riikide instituudi analüütik Gennadi Konenko pidas aga tõenäolisemaks seletuseks Dnestri-äärse vabariigi majandusraskusi.

„Dnestri-äärne vabariik on väga raskes majanduslikus olukorras,“ ütles Konenko ja lisas, et Ševtšuki rivaalid püüavad seda tema vastu välja mängida.