Donetski kesklinna Lenini väljakule kogunes pühapäeval umbes 2000 separatisti, et nõuda Ukraina föderaliseerimist ja teatada Donetski oblasti väljumisest unitaarriigi koosseisust, vahendab UNIAN.

Pärast meeleavaldust Lenini väljakul liiguti oblastiadministratsiooni hoone juurde. Rünnati hoonet kaitsnud miilitsaid. Üritati hoonele tormi joosta. Grupil separatistidel õnnestus hoonesse sisse pääseda. Teine grupp tungis sisehoovi.

Donetski oblastiadministratsiooni hoone aknast visati sisse granaat ja siseneti. Hoonele heisati Venemaa ja „Donetski vabariigi“ lipud.

Pärast oblastiadministratsiooni hoone hõivamist esitati kohalikele võimudele ultimaatum. Ähvardati moodustada „rahva oblastinõukogu“.

Hõivajad lugesid ette resolutsiooni, milles nõuti Donetski oblastinõukogu erakorralise istungi viivitamatut kokkukutsumist, et võtta vastu otsus referendumi korraldamiseks oblasti Venemaa koosseisu astumise üle.

Luhanskis avaldas umbes tuhat aktivisti Vene lippudega meelt Ukraina julgeolekuteenistuse hoone juures, mis tormijooksuga hõivati.

Hõivajate juht teatas, et on jõutud kokkuleppele varem vahistatud kuue separatisti vabastamises, mida ka tehti.

Harkivis kogunesid oblastiadministratsiooni hoone juurde Ukraina föderaliseerimist nõudvad meeleavaldajad. Organiseerijad kutsusid üles kutsuma kohale kõiki tuttavaid, et toetada Donetskit ja Luhanskit.

Agressiivselt meelestatud inimesed hakkasid ajakirjanikelt töövahendeid ära kiskuma ja sõimasid neid ebatsensuursete sõnadega. Teleajakirjanikud olid sunnitud väljakult lahkuma. Lehvitati Venemaa, Nõukogude Liidu ja Ukraina NSV lippe ja karjuti „Rossija“.

Mitusada meeleavaldajat hõivas oblastiadministratsiooni hoone tormijooksuga. Hoonele heisati Vene lipp.

Olukorra võttis oma isikliku kontrolli alla Ukraina ülemraada esimees ja presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov. Ta tühistas visiidi Leetu, kus oleks pidanud osalema Euroopa parlamentide spiikrite kohtumisel.

Turtšõnov kutsus kokku jõuministeeriumide ja -ametkondade erakorralise nõupidamise.

Siseminister Arsen Avakov pöördus separatistide poole ja lubas, et olukord võetakse kontrolli alla veretult.

Avakov lubas, et inimesi, „käputäit kinnimakstud provokaatoreid“, ei hakata tulistama. Avakovi sõnul käitutakse aga karmilt kõigiga, kes ründavad vahetult riiklikke hooneid, korrakaitsjaid ja teisi inimesi.