Iseseisvuse vastu on selle küsitluse järgi 52 protsenti ja poolt 48 protsenti šotlastest. Vähesed, kes pole veel otsustanud, on sellest arvestusest välja jäetud, vahendab Daily Telegraph.

Referendumi tulemus on siiski veel nii lahtine, et YouGovi analüütikud ei suutnud seda kindlalt välja pakkuda.

Küsitlusfirma ennustab vaid, et Ühendkuningriigi senistes piirides edasikestmise tõenäosus on 80 protsenti ja Šotimaa eraldumise võimalus 20 protsenti.

48 tunni jooksul alates esmaspäeva lõunast kuni kolmapäeva lõunani küsitleti 3237 täiskasvanud šotlast. Tegemist oli suurima selleteemalise küsitlusega.

Kui valimisjaoskondade avamiseni kell 7 neljapäeva hommikul kohaliku aja järgi oli jäänud veel vaid tunde, polnud vaid neli protsenti Šotimaa 4,3 miljonist hääleõiguslikust veel oma otsust teinud.

Et vahe on endiselt äärmiselt väike, võivad need 172 000 kõhklejat ükskõik kummale poolele otsustavaks saada, kuigi nad peaksid peaaegu kõik iseseisvuse pooldajate poole tulema, et Šotimaa esimese ministri Alex Salmondi leer võidaks.

Iseseisvuse vastaste leeris oli aga omavahelistes vestlustes tunda üha suuremat kindlust, et nad võidavad suurema edumaaga, kirjutab Daily Telegraph.

Oodatakse, et iseseisvusele ütleb ei 55 protsenti hääletajatest, sest viimasel minutil muudetakse tundmatusse hüppamise suhtes meelt.

YouGovi küsitlusest selgus, et šotlaste vahel valitsevad suured sugudevahelised erinevused, mis viitab sellele, et paljud abikaasad hääletavad teineteisele vastu. Meeste hulgas toetatakse iseseisvust tulemusega 54 protsenti 46 protsendi vastu, naistest on aga 57 protsenti iseseisvuse vastu ja 43 protsenti poolt.

Iseseisvust toetavad kõige rohkem 25-39-aastased inimesed, kellest kavatseb jah öelda 56 ja ei 44 protsenti vastanutest.

Ühendkuningriidi koos hoidmine on palju populaarsem vanemaealiste hulgas. 16-24-aastaste ja 40-59-aastaste hulgas on aga seis 50:50.

Iseseisvuse vastu võivad referendumi tulemuse küsitluse järgi kallutada väljaspool Šotimaad sündinud inimesed, enamasti inglased. Kui Šotimaal sündinute hulgas on seis 50:50, siis mujal Ühendkuningriigis sündinutest on 72 protsenti iseseisvuse vastu.

Šotimaale ennustatav hea ilm aitab ilmselt kaasa rekordilisele osavõtule pärast 1950. aastaid. Oodatakse, et valima tuleb 80 protsenti hääleõiguslikest.