„SBU tegi kindlaks, et Horlivka linnanõukogu liikme Volodõmõr Rõbaki tapmises osalesid niinimetatud Streloki grupp, mis tegutseb Donetski oblastis, ja Venemaa kodanik, GRU alampolkovnik Igor Bezler,“ teatas SBU pressiesindaja Katerõna Kossareva kolmapäeval Kiievis, vahendab Interfax-Ukraina.

Kossareva rõhutas, et Bezler andis 17. aprillil Horlivka isehakanud miilitsaülemale ülesande Rõbak neutraliseerida, sest ta üritas heisata Horlivka linnanõukogu hoonele Ukraina lipu.

Samal ajal andis Bezler oma grupi liikmele, Vene sõjaväelasele käsu Rõbak röövida, panna ta autosse ja viia kindlaks määratud kohta, kus kasutada tema peal füüsilise mõjutamise meetodeid.

Bezler ise kavatses samuti sõita kohta, kus Rõbaki hoiti.

„Edasi viidi Rõbak Streloki (Igor Strelkov – toim.) käsul separatistide staapi Slovjanskis, kus temaga suhtles isiklikult Strelkov,“ rääkis Kossareva.

Kossareva sõnul on kindlaks tehtud, et Strelkov andis 20. aprillil Slovjanski isehakanud „rahvalinnapeale“ Vjatšeslav Ponomarjovile käsu viia staabist minema tapetud Rõbaki surnukeha, mille Ponomarjov ka täitis.

SBU on kuulutanud Venemaa kodaniku, Venemaa relvajõudude kindralstaabi luure peavalitsuse (GRU) ohvitseri Strelkovi tagaotsitavaks. Teda kahtlustatakse tahtlikus tapmises ning Ukraina suveräänsuse, territoriaalse terviklikkuse ja puutumatuse vastases tegevuses. Samuti diversiooni- ja õõnestustegevuses ning massirahutuste organiseerimises Ukraina idaoblastites.

Samuti on kindlaks tehtud, et Strelkov on Krimmi isehakanud peaministri Sergei Aksjonovi abi jõuküsimustes. Krimmis vastutas Strelkov sõjaväeosade ja võimuorganite hõivamise eest ning võttis osa Ukraina sõjaväelaste ülekuulamistest ja kodanike värbamistest.