„Nõiad, kes esinevad satelliittelevisioonikanalitel, kes on tõestatud nõiad, on sooritanud suure kuriteo ning moslemite hulgas valitseb üksmeel, et usutaganeja karistus on surm mõõga läbi,” ütles šeik Saleh al-Fozan ajalehele al-Madina Reutersi vahendusel.

„Neid, kes nendesse saadetesse helistavad, ei tohiks matta moslemi tavade järgi, kui nad surevad,” lisas usutegelane.

Paljud sadadest araabiakeelsetest satelliidikanalitest on viimasel ajal spetsialiseerunud horoskoopidele ja muudele nõuannetele, millele vaadatakse kui nõidusele.

Usutegelaste kõrgema nõukogu liige al-Fozan vastas oma kolleegile samast nõukogust, šeik Saleh al-Lohaidanile, kes ütles eelmisel nädalal, et araabia telekanalite omanikud peaksid minema kohtu alla ja neile tuleks mõnede saadete eest surmanuhtlus määrata.

Ta rääkis püha kuu ramadaani ajal eetrisse minevatest komöödiatest ja seebiooperitest. Moslemid peaksid ramadaani ajal paastuma ja keskenduma Allahile. Kriitikute sõnul on ramadaan pärast paastu lõppu päikeseloojangul muutunud söömise ja televiisorivaatamise orgiaks.

Türgi seebiooperid, mis muutusid sel aastal Saudi Araabias ja teistes araabiamaades ülipopulaarseteks, tekitasid vihatormi konservatiivide hulgas, kes kardavad ilmaliku kultuuri levimist.

Valitsuse ametlik nõunik usuasjades, suurmufti šeik Abdelaziz Al al-Sheikh ütles juulis, et islami seisukohalt pole Türgi seriaalide vaatamine lubatud.

Araabiakeelsete meelelahutuskanalite omanikud on enamasti Saudi kuningakoja liikmed ja neile lähedalseisvad ärimehed.

Kartes riigi rahvusvahelise imago pärast on mõned kuningliku perekonna liikmed toetanud libaraalseid reforme. Usutegelased kardavad aga, et nende tohutu mõju väheneb.