Saudi Araabia üldise meelelahutusameti juht Ahmed al-Khatib ütles eile Ar-Riyadis toimunud üritusel, et programm nimega Elukvaliteet peaks tekitama 2020. aastaks 300 000 töökohta, neist enamik üldise spordiameti haldusalas, vahendab Reuters.

„Algatused maksavad kokku 50 miljardit riaali ja valitsuse kulutused on umbes 60 protsenti, 40 protsenti tuleb erasektorist,” ütles Khatib Reutersile. „Kogu kasu sellest suurest kulutusest läheb erasektorile ning see toetab 2030. aasta visiooni, mis tugevdab erasektori rolli.”

Kuningriik on viimastel kuudel läbi elanud palju muutusi. Toimunud on kontserdid ja avatud kinosid. Neid samme sügavalt konservatiivses moslemikuningriigis on kiidetud kui tõendeid progressi kohta, mille eesotsas on noortele suunatud prints Mohammed.

Ranged sotsiaalsed normid ja kiire areng on tekitanud riigi, kus kogukonda väärtustatakse kõrgelt, aga võimalusi avalikuks kooskäimiseks on vähe. Ülekaalulisus on samuti väga levinud.

Saudi Araabia kodanikel ei ole hääleõigust ja languses olev naftasektor tähendab, et majanduslikud väljavaated võivad tulevikus süngestuda. Seetõttu peetakse elukvaliteedi tõstmist oluliseks poliitilise stabiilsuse tagamiseks.

Rahvusvahelised inimõigusteorganisatsioonid kutsuvad Saudi Araabiat parandama inimõiguslaste kohtlemist, lõpetama hukkamised ja tegema lõpu süsteemile, kus mehed on naiste eestkostjad.

Khatib nimetas veeparki, kolme teemaparki, muuseume ja uusi kinosid kui algatuse osi, mis omakorda on osa riiklikust uuenemisplaanist, mis sisaldab sadu samme riigi majanduse ja ühiskonna moderniseerimiseks 2020. aastaks.