See avastus aitab tulevikus taolise epideemia kordumist vältida, loodab Hongkongi ülikooli mikrobioloogia osakonna professor Yuen Kwok- yung.

“Geneetilise info järgi otsustades on ülimalt tõenäoline, et viirus liikus tsiibetkassidelt inimestele,” ütles Yuen ajakirjanikele, avaldades Hongkongi ja Hiina teadlaste ühisuurimust sarsi algupära kohta.

Lõuna-Hiinas on eriti levinud jahiloomade söömise tava, muuhulgas kütitakse söögiks tsiibeteid, väljasuremisohus madusid ja kilpkonni. Metsloomalihast valmistatud roogi pakutakse ka selle piirkonna restoranides. Viimasel ajal on aga teadlased hakanud mõtlema sellele, et kontakt metsloomadega võib aidata loomade viirustel inimestele edasi kanduda.

Ülemaailmne Tervishoiorganisatsioon (WHO) nimetas Hongkongi ja Hiina teadlaste uurimust oluliseks läbimurdeks.

“Kui need järeldused paika peavad, siis on see tähelepanuväärt läbimurre,” ütles WHO Vaikse ookeani lääneosa piirkondliku keskuse esindaja Peter Cordingley.

“Esiteks kinnitab see teooriat, et viirus on ületanud liikide piiri. Teiseks aitab see teadlastel välja töötada tõhusa diagnostikatesti,” lisas ta.

WHO peab veel Hongkongi uurimistulemusi kontrollima ja reageerib avastusele mõne aja pärast põhjalikumalt, lisas Cordingley.

Paljud viirused on inimestele nakanud loomadelt, nentis WHO. Näiteks ravimatu verejooksu põhjustav ebolaviirus pärineb arvatavasti ahvidelt, nipah-viirus nahkhiirtelt.