Sarkozy erinõunik nimetas plaani kõige ambitsioonikamaks alates parun Georges-Eugène Haussmannist, kes muutis Prantsusmaa pealinna nägu suurte sirgjooneliste avenüüdega. Tegemist võib olla presidendi püüdega olla parem oma eelkäijatest, kes kõik on üritanud pealinnale oma jälje jätta, kirjutab ajaleht The Telegraph.

Sotsialist François Mitterrand ehitas Louvre’i klaaspüramiidi, Georges Pompidou toetas kuulsat moodsa kunsti keskust, mis nüüd kannab tema nime ning Jacques Chirac lasi ehitada uue muuseumi Seine’i kaldale.

Sarkozy tahab minna kaugemale. Ta on andnud kümnele arhitektile, keda toetavad planeerijate, inseneride, sotsioloogide ja isegi filosoofide meeskonnad, kuus kuud aega, et välja tulla uute ideedega linna suurendamiseks, mis praegu on umbes 15 korda väiksem kui Suur-London.

Pariisis elab praegu 2 miljonit elanikku, võrreldes Suur-Londoni 7,5 miljoniga ning transpordi ja majandussidemed müüriga ümbritsetud linna ja Île-de-France’i piirkonna eeslinnade vahel on nõrgad.

Üks arhitekt Antoine Grumbachi plaane on muuta Suur-Pariis Seine’i jõge pidi kulgevaks hiigelmetropoliks, mis hõlmaks läänes Roueni linna ja La Manche’i väina ääres oleva Le Havre’i sadamalinna.

Pariisi linnapea Bertrand Delanoë, kes arvatakse olevat 2012. aasta presidendivalimistel Sarkozy vastaskandidaat, on kolm aastat koos Île-de-France’i regiooni juhiga tööd teinud Pariisi ja selle ümbruse ühenduste parandamiseks. Töö tulemused tehakse teatavaks 10 päeva jooksul.