Ülisalajast raportit 22. septembri intsidendi kohta kirjeldasid ajalehele Washington Times kaks USA ametnikku, kes on seda lugenud. Nende sõnul toetab raport Gruusia siseministeeriumi juurdluse tulemusi, mis seostasid pommiplahvatuse Venemaa sõjaväeluure ohvitseriga.

Washington Times teatas eelmisel nädalal, et Gruusia siseministeeriumi informatsiooni- ja analüüsidirektori Šota Utiašvili sõnul on saatkonnaplahvatus ja teised samalaadsed Venemaa sõjaväeluure ohvitseri, major Jevgeni Borissovi kätetöö.

„See kinnitab Gruusia aruannet,“ ütles USA ametnik, kes on USA luureraportiga tuttav.

Ametnik lisas, et raportis öeldakse eraldi välja, et pommiplahvatusi koordineeris Venemaa sõjaväeluure GRU.

Teine ametnik, kes luges raporti kolmeleheküljelist kokkuvõtet, ütles, et selles mainitakse ühe korra major Borissovit ja seostatakse ta pommiplahvatustega.

Venemaa Washingtoni saatkonna pressiesindaja Jevgeni Horiško lükkas Gruusia süüdistused eelmisel nädalal ümber. „Kõik need süüdistused on absoluutselt valed ja alusetud,“ ütles Horiško.

USA raporti algse versiooni koostas luure keskagentuur CIA ning sellesse andsid oma osa kõik USA luureagentuurid. Selles uuriti plahvatust saatkonna juures ning plahvatustelainet, mis on raputanud Gruusiat alates eelmisest suvest.

Raport valmis detsembris ning seda tutvustati jaanuaris esindajatekoja ja senati luurekomiteedele.

President Barack Obama administratsiooni kahe ametniku sõnul on USA riigidepartemang avaldanud sellel teemal survet Venemaa välisministeeriumi kõige kõrgematele tasemetele.