Paavst esitas küsimuse, miks oli jumal sel ajal vaiki, kui 1,5 miljonit inimest Auschwitzis oma elu kaotas, teatab The Telegraph.

79-aastane Benedictus XVI lõpetas külaskäiguga oma nelja päevase visiidi Poola. Oma sõnavõtus ütles Benedictus, varasema nimega Joseph Ratzinger, et inimesed ei suuda aduda seda lõputut verevalamist ning võivad vaid üritada otsida lepitust.

Benedictuse reis kulges samu radu pidi, mis tema eelkäija, poolakast paavsti Johannes Paulus II kodumaaringreis, mille see võttis kommunistide valitsetud Poolas ette pärast paavstiks pühitsemist 1979. aastal.

„Paavst Johannes Paulus II tuli siia poola rahva pojana. Mina tulen siia saksa rahva pojana. Ma ei saanud tulemata jätta. Ma pidin tulema. See on minu kohus tõe ees ning õiglane nende suhtes, kes siin kannatasid, see on kohus jumala ees,“ ütles paavst itaalia keeles.

Paavst oli väikese poisina Hitlerjugendi ehk natside noorteorganisatsiooni liige ning värvati sõja lõpus Saksa armeesse.

Benedictus, kes on ise juhtiv teoloogiaõpetlane, ütles, et inimesed ei suuda „piiluda jumala müstilistesse plaanidesse“, et mõista sellist kurjust, vaid alandlikult pöörduda jumala poole ja järjekindlalt öelda „ära unusta inimkonda, oma loomingut!“

Paavsti oli kuulama tulnud ka mõnikümmend Auschwitzis ellu jäänut. Üks ellujäänu ei pea enda sõnul paavsti rahvust mingiks probleemiks. „Me oleme sakslastele ammu andeks andnud,“ ütles Alojzy Maciak. „Tegu on paavsti külaskäiguga Auschwitzi, rahvus pole oluline.“

Paavst pidas oma visiidi käigus ka vabaõhumissa Krakowis, millel osales üle 900 000 inimese.