Rehbogenit süüdistatakse massimõrvale kaasaitamises tollase Danzigi ja praeguse Gdański lähedal asunud Stutthofi koonduslaagris, vahendab AFP.

„Mul on loomulikult häbi, et olin osa SS-ist. Aga ma ei tea täna endiselt, kas mul oleks olnud julgust teha teisiti,” ütles Rehbogen advokaadi ette loetud avalduses.

Rehbogen teatas, et ühines SS-iga, sest sellel oleks olnud tagajärjed tema perekonna jaoks, kui ta ei oleks seda teinud.

„Kui ma nägin kinnipeetuid, teadsin ma, et SS-il polnud õigus, aga mul ei olnud valikut,” ütles Rehbogen, kes teenis valvurina 1942. aasta juunist 1944. aasta septembrini.

Rehbogen eitas, et oli laagris toimuvatest kohutavatest kuritegudest teadlik.

„Ma ei teadnud midagi süstemaatilistest tapmistest, ma ei teadnud midagi gaasikambritest ega ka krematooriumidest,” ütles Rehbogen. „Mul oli häbi tingimuste pärast, milles kinnipeetud viibisid, ja ma tundsin neile kaasa, isegi kui see ei ole õige sõna, sest mina ei kannatanud nagu nemad.”

Rehbogen ütles, et ta oleks tahtnud lahkuda, aga ei usaldanud ennast nii palju, et kellegagi rääkida, ja tal ei olnud kedagi, keda usaldada.

„Ma ütlen ainult, et ma ei ole nats, ma ei ole see kunagi olnud ega saa selleks kunagi,” ütles Rehbogen.

Juhtivprokurör Andreas Brendel teatas aga, et valvurite nagu Rehbogen jaoks olid olemas viisid laagris teenimast lahkumiseks.

„Me usume, et valvurid teadsid palju rohkem, kui on tänapäeval meenutatud,” ütles Brendel.