Preemiat annab välja organisatsioon Werkstatt Deutschland, mille nõukogus on tippametnikud kogu poliitilisest spektrist, ajakirjanikud ja äritegelased, teatab The Local.

Preemia varasemad võitjad on Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, endine Tšehhi president Václav Havel ja Serbia president Boris Tadić.

Werkstatt Deutschlandi esindaja Stephan Clausen kinnitas teateid, et preemia antakse Berliinis üle Putinile.

Clausen tunnistas, et nõukogu tegi otsuse pärast tulist vaidlust. Roheliste partei juht Cem Özdemir jäi erapooletuks, mis lõpuks asja otsustaski.

„Usaldusväärsus koos võimul püsimisega, kindlus koos võimega suhelda moodustavad Vladimir Putini iseloomu ja isiksuse,“ tsiteeris Süddeutsche Zeitung organisatsiooni põhjendust Putini valimise kohta preemia laureaadiks. „Ta on loonud ja loob stabiilsust oma riigis koos jõukuse kasvu, äritegevuse soodustamise ja rahvusliku identiteediga.“

Süddeutsche Zeitungi esikülje artiklis öeldakse aga, et Venemaa inimõiguste aktivistid ja intellektuaalid tunneksid Moskva kõva mehe sellest iseloomustusest vaevalt ära.

Ajaleht Tagesspiegel kirjutas pühapäeval juhtkirjas, et endine KGB agent ei ole kunagi oma eriteenistustega seotud minevikust lahti öelnud ning on loonud uue autoritaarse süsteemi.

„Putin on viimase 11 aasta jooksul pidevalt võimu konsolideerinud,“ kirjutas Tagesspiegel. „Väidetaval stabiilsusel on kõrge hind: vähem vabadust, vähem demokraatiat ... See auhind pole löök näkku mitte ainult Vene inimõiguslastele.“