Möödunud suvel võõrustas Saksmaa kuu vältel jalgpalli maailmameistrivõistlusi, mille ajal miljonid fännid jälgisid mänge staadionitelt ja suurtelt ekraanidelt kõikjal riigis. On märkimisväärne, et sel ajal ei toimunud suuri seaduserikkumisi, kirjutab Deutsche Welle.

Kui aga Saksamaal toimus 6.-8. juunini G8 tippkohtumine, puhkesid kohtumise eel rahutused, mille käigus süüdati autosid ja vigastada sai ligi 500 politseinikku.

„Ühte kokku purustati 48 politseiniku kiivrit. See peaks näitama vägivalla ulatust,” ütles saksa politsei esindaja Rüdiger Holeck Berliinis.

Alam-Saksi liidumaa siseminister Uwe Schünemann tegi ettepaneku luua üle-Euroopaline andmepank, mis kaardistaks vasaktiiva äärmuslased. Paljud protestijad, kes tippkohtumise ajal Heiligendammis möllasid, tulid Saksamaale välismaalt.

Ettepaneku kohaselt peaks Europol looma andmepanga, mis haldaks nende isikute andmeid, kes on juba vägivaldsete aktide toimepanemises süüdi mõistetud. Liikmesriikidel oleks andmepangale juurdepääs.

Ettepanekut on kritiseerinud Saksamaa opositsiooniparteid ja see on tekitanud lõhe ka CDU-s. Ettepanekut toetab aga näiteks Saksamaa siseministeeriumi riigisekretär ja Saksamaa luuregentuuri endine juht August Hanning.