Väikese Ida-Saksa linnakese Mügelni elanikud vaatasid pühapäeva varahommikul pealt, kuidas umbes 50 neonatslikke loosungeid karjuvat purjus noort jälitasid ning ründasid kaheksat hirmunud India turisti, kirjutavad Deutsche Welle ja Taani raadio.

Mügelni elanikud pidasid traditsioonilist vanalinna tänavafestivali, kui jõuk saksa noorukeid asus ründama Indiast pärit turiste. Pärast rüselemist õlletelgis jälitasid noorukid indialasi mööda kitsaid tänavaid linna keskusse. Noored India mehed varjusid ühte pitsabaari ning püüdsid uksi laudadega barrikadeerida. Selleks ajaks kui kohale jõudsid umbes 70 politseinikku, olid sakslased jõudnud pitsabaari sisse tungida. Möllu käigus said vigastada kõik kaheksa indialast ja neli sakslast, kellest kaks olid politseinikud. Kaks vigastatut vajasid haiglaravi.

Linnavõimud eitavad siiani, et toimunul oleksid mingid sügavamad põhjused. Pealtnägijate tunnistusel karjus jõuk loosungeid nagu „Elagu rahvuslik vastupanu!” ja „Kaduge Saksamaalt minema!”

Mügeln asub Saksimaal Leipzigi ja Dresdeni vahel ning isegi kui linna ei tunta paremäärmuslaste kantsina, on see juhtum ajanud tagajalgadele inimõiguslased ja poliitikud.

Saksimaal on äärmuslastel ning neonatside palju poolehoidjaid. Natsionaaldemokraatlik partei NPD sai 2004. aasta valimistel seal 9,2 protsenti häältest, mis oli partei parim tulemus. Dresden on olnud aastaid tuntud paigana, kus neonatslikud skinheadid teevad elu keeruliseks inimestel, keda nad peavad „võõrasteks”.

Dresden sattus kaardile 1991. aastal, kui rühm rassistlikke jõmme ründas Mosambiigist pärit meest, kes oli tulnud linna tööle veel enne Ida-Saksamaa lagunemist. Rünnak maksis mehele elu, kuid politsei algatatud juurdlus oli pealiskaudne ning vaid mõned rünnakul osalenutest läksid kohtu alla ning neile määrati leebed karistused.

Endise Ida-Saksamaa hulka kuulunud liidumaade rekonstrueerimise eest vastutav minister Wolfganag Tiefensee teatas, et vägivalda ei saa sallida ning lihtsalt ei tohi juhtuda, et karjutakse hüüdlauseid, mis meenutavad Teise maailmasõja aega.

Mügelni linnapea Gotthard Deuse on püüdnud asja summutada, kuid on sellega asja hullemaks teinud. Linnapea arvates hüüdsid noored sakslased intsidendi ajal küll ksenofoobseid hüüdlauseid, kuid neid ei saa seostada paremäärmuslusega. Paremäärmuslasi linnapea arvates üldse ei leidugi, kirjutab Die Welt. „Teadaolevalt ei ole siin paremäärmuslasi. See on linnake, kus elab vaevalt 5000 elanikku ja kõik tunnevad kõiki.”

Vastukaaluks sellele sõnab aga võrgustiku Civitas töötaja Alexander Vogt naaberlinnast Döbelnist, et „alternatiivseid” noori ähvardab pidevalt oht paremäärmuslaste rünnaku ohvriks sattuda. „Ma ütlen noortele alati, et nad linnapidustustest eemale hoiaksid — need on ohtlikud.”

Saksamaa juutide kesknõukogu peasekretär Stephan Kramer rääkis ajalehele Netzeitung, et teatud Ida-Saksamaa osades valitseb „ilmselgelt ohtlik olukord” ning võimud peaksid välismaalasi hoiatama, et nood sinna elama ei asuks