Kaheleheküljeline kokkulepe, milleni jõuti pärast lühikest kohtumist Berliinis, lõpetab tüli, mis ähvardas lõhkuda liidukantsler Angela Merkeli „suure koalitsiooni” vaid kuid pärast selle ametisseastumist ja nõrgestas Merkelit, vahendab Reuters.

Kriisi kutsus esile Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) esimees ja siseminister Horst Seehofer, kes ähvardas trotsida Merkelit ja teistes Euroopa Liidu riikides registreeritud sisserändajad piirilt tagasi saata.

Erakonnad leppisid kokku teistes Euroopa Liidu riikides registreeritud varjupaigataotlejate tagasisaatmisprotsessi kiirendamises kehtivate Euroopa Liidu reeglite järgi ja selliste sisserändajate piirilt tagasi saatmises, kuid ainult siis, kui riigiga, kus nad kõigepealt registreeriti, on olemas kokkulepe.

Vaatamata sellele, et tal tuli loobuda nõudmisest rajada piiritsooni transiidikeskused, ütles Seehofer, et on kokkuleppega äärmisel rahul.

Kokkuleppe järgi tuleb teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejatega politseiasutustes, mitte eraldi transiidikeskustes tegelda 48 tunni jooksul, kui neid ei saa transportida Müncheni lennujaama ja saata tagasi riiki, kus nad kõigepealt registreeriti.

Kolmanda koalitsioonipartneri, sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) juht Andrea Nahles ja sotsiaaldemokraadist rahandusminister Olaf Scholz rõhutasid, et kokkulepe ei sisalda mingeid transiidikeskusi Saksamaa ühepoolse sammuna.

Nahles ütles ZDF-ile, et kokkulepe ei nõua mingeid seadusemuudatusi ning varjupaigataotlemise protsessi kiirendamine on Seehoferi siseministeeriumi asi.