„Euroopa julgeolek on ohus,“ ütles Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier reedel Die Weltis avaldatud intervjuus, vahendab Reuters. „Nii keerulised kui sidemed Venemaaga praegu ongi, vajame me rohkem dialoogi, mitte vähem.“

Saksamaa valitsuskoalitsiooni presidendikandidaadiks nimetatud Steinmeier kutsus Venemaaga uut relvastuskontrolli kokkulepet sõlmima esimest korda augustis, et vältida pingete suurenemist Euroopas.

Steinmeieri algatusega on seni ühinenud 15 riiki: Prantsusmaa, Itaalia, Austria, Belgia, Šveits, Tšehhi, Hispaania, Soome, Holland, Norra, Rumeenia, Rootsi, Slovakkia, Bulgaaria ja Portugal.

Nende riikide esindajate kohtumine on plaanis Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) 8.-9. detsembril Hamburgis toimuva ministrite tasemel kohtumise kõrvalüritusena. Saksamaa on praegu OSCE eesistuja.

Steinmeier mõistis hukka Krimmi annekteerimise Venemaa poolt ja Ida-Ukraina separatistide toetamise, öeldes, et selline tegevus õõnestab aastakümnete jooksul rajatud õrnu usaldussidemeid ning ähvardab vallandada uue relvastumisvõidujooksu.

Steinmeier kutsus ka teisi riike relvastuskontrolli algatusega liituma.

„Meil on vastutus mitte jätta ühtki kivi ümber pööramata oma jõupingutustes julgeoleku ja rahu tugevdamiseks,“ ütles Steinmeier Die Weltile.

USA ametnikud on Steinmeieri algatuse suhtes skeptilised, viidates Venemaa suutmatusele pidada kinni olemasolevatestki kokkulepetest ja lepingutest.

Steinmeier pälvis USA ja NATO kriitika ka oma juunikuise hoiatusega, et lääne sõjalised õppused Ida-Euroopas kujutavad endast „mõõgatäristamist ja kriiskavaid sõjahüüde“, mis võivad pingeid Venemaaga suurendada.