Pärast eelmist Venemaa külastamist kuulis Gabriel enese aadressil palju kriitikat. Sellest ajast ei ole suhted Saksamaa ja Venemaa vahel paranenud. Sellest hoolimata või just selle tõttu lendas Gabriel nüüd uuesti Moskvasse, eesmärgiks poliitiline ja majanduslik taaslähenemine, kirjutab Der Spiegel.

Tundlikest teemadest oli siiski juttu. See puudutab eelkõige ÜRO abikonvoi pommitamist Süürias, mille kohta on USA öelnud, et selle eest vastutab Venemaa. „Kuidagi on minu saatus tulla siia keerulistel aegadel,“ ütles Gabriel rünnakule viidates kohtumise algul Putiniga.

Üldiselt sai aga Moskvas kiiresti selgeks, et jutt käib eelkõige majanduslikest huvidest.

Gabrieli saadab kahepäevasel visiidil Moskvasse majandusdelegatsioon. Plaanis olid muu hulgas kohtumised Venemaa majandusministri ja tööstusministriga. Kaubavahetus kahe riigi vahel on praegu madalseisus, eelkõige vastastikuste sanktsioonide tõttu. Ei ole mingi saladus, et Gabriel on sanktsioonide suhtes kriitiline ja kõige parema meelega kaotaks need.

Saksamaa Liitvabariik on endiselt tähtis kaubanduspartner,“ ütles Putin kohtumise alguses ning avaldas kahetsust, et kahepoolne kaubandus on vähikäiku teinud. „Meil on Saksamaal palju sõpru. Ja vaatamata kõigile raskustele, mis ilmnevad poliitilisel tasemel, on nii, et meie sõbrad jäävad meie sõpradeks.“

„Lähtudes sellest positiivsest potentsiaalist usun ma, et me peame otsima lahendusi kõigile keerulistele küsimustele. Ja tingimata leiame me kunagi need lahendused. Mida kiiremini see juhtub, seda parem,“ lisas Putin.

Ka Gabriel tegi selgeks, et püüdleb lähenemise poole. Juba enne lendu Moskvasse ütles ta: „Isolatsioon ja vastasseis ei paku mingeid perspektiive ega ole mõttekas poliitika. Meil on tungiv huvi poliitilise ja majandusliku stabiliseerumise vastu nii Ida-Euroopas kui ka Süürias ja Lähis-Idas.“

Veelgi selgemalt ütles selle välja Saksa-Vene Väliskaubanduskoja (AHK) juht Matthias Schepp: „Saksa ettevõtjaskond soovib taas rohkem pärituult Berliinist.“ Sanktsioonid on Scheppi sõnul pikapeale kontraproduktiivsed. AHK küsitluse järgi nõuab selle 800 liikmest 60 protsenti sanktsioonide lõpetamist ja 21 protsenti nende leevendamist.

Putin võtab sanktsioonide kriitikuid meelsasti vastu. Veebruaris oli tal Kremlis külas Baieri liidumaa peaminister Horst Seehofer (kristlik-sotsiaalne liit – CSU).

Mis on peamine: Gabriel tõi kaasa täpselt selle sõnumi, mida Venemaa juhtkond lootis. „Koos Saksa välisministriga olen ma kindel, et pärast Krimmi annekteerimist kehtestatud sanktsioonid võib sammhaaval kaotada ja täpselt samal määral, kui on kaalukaid edusamme Minski kokkulepete täitmisel,“ ütles Gabriel.