Paar nädalat pärast puhangu algust Saksamaa põhjaosas on ajakirjanduse teatel saanud nakkuse 1200 inimest. Nakkuse raskeim tüsistus on hemorraagilis-ureemiline sündroom, mis võib lõppeda surmaga. Ametlikult on kinnitust leidnud kolm surmajuhtumit ja 329 haigestumist, vahendab BNS.

Stockholmis asuv Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskus on nimetanud puhangut "üheks maailma suuremaks", Saksamaal on väidetavalt tegu kõigi aegade ulatuslikema bakteriaalse nakkuspuhanguga.

Saksamaa Robert Kochi instituudi juht Reinhard Burger ütles esmaspäeval, et bakteriaalse saaste allikat pole veel üheselt kindlaks tehtud, kuid soovitas inimestel hoiduda toore tomati, kurgi ja salati söömisest. Varem teatasid võimud, et on leidnud haigustekitajaid Hispaaniast imporditud kurkidel, mistõttu paljud kauplused kõrvaldasid müügilt kõik Hispaanias kasvatatud köögiviljad.

Esmaspäeva pärastlõunal kogunevad kriisinõupidamisele tarbijakaitseminister Ilse Aigner, tervishoiuminister Daniel Bahr ja liidumaade esindajad.

Lisaks Saksamaale oli kolibakterisse nakatumist esinenud veel mitmes Euroopa riigis, sealhulgas Suurbritannias, Taanis, Rootsis ja Hollandis, kuid enamik sealseid haigusjuhte on seotud hiljuti Saksamaal käinud inimestega.

Lääne-Saksamaa Lüdenscheidi haigla direktor Jan Galle hoiatas, et haigus võib levida ka inimeselt inimesele.

"Tavaliselt on Saksamaal aastas umbes tuhat EHEC-i juhtu, nüüd on neid olnud kümne päevaga 1200. Ja me teame, et see EHEC-i tüvi on eriti nakkav ja resistentne ning on viinud väga suure arvu haigestumisteni," ütles Galle teleusutluses.