Rheinische Post küsis Steinmeierilt, kas Euroopa Liit laseb endalt viisavabaduse välja pressida. Nimelt on Türgi kutsunud Euroopa Liitu üles viima viisareeglite lihtsustamise läbi enne oktoobrit, muidu on pagulaskokkulepe Türgi sõnul läbi kukkunud.

„See on ju absurd! Fakt on: viisavabadusele on tingimused ja need on kõigile pooltele teada. Türgi on võtnud kohustuse astuda hädavajalikke samme nende tingimuste täitmiseks. Seda ei ole praegusel hetkel juhtunud ja Türgil on veel tööd teha. Euroopa Komisjon uurib täpselt, kas ja millal Türgi nõudmised täidab. On selge, et on nii EL-i kui ka Türgi huvides ühisele lahendusele jõuda. Vastastikku ultimaatumite esitamine ja ähvardamine ei anna praegu midagi,“ vastas Steinmeier.

Rheinische Posti küsimusele, kas EL vajab plaani B, kui kokkulepe Türgiga puruneb, ei tahtnud Steinmeier vastata. Tema sõnul tuleks jääda selle juurde, mis on kokku lepitud. „See tähendab konkreetselt: EL annab vahendid pagulaste majutamiseks ja neile hariduse andmiseks Türgis ning Ankara hoolitseb nende inimeste eest oma maal. Lubage mul veel lisada: Türgi on lühikese ajaga äärmiselt suure hulga pagulasi vastu võtnud. Selle jõupingutuse eest on türklased austuse ära teeninud. See jääb arutelus siin maal mõnevõrra tähelepanuta,“ ütles Steinmeier.

Steinmeieri sõnul on sidemete katkestamine halvim poliitiline vahend. „Me väljendume oma jutus Türgiga selgelt. Seal, kus on eriarvamusi, anname me neil sellest teada täie selgusega. Selle juurde kuulub teatamine, et surmanuhtluse kehtestamine toob kaasa liitumisläbirääkimiste peatamise. See poleks Euroopa väärtustega ühendatav,“ lausus Steinmeier.