Sellele eelnes sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) esimehe Sigmar Gabrieli otsus Schulzi kasuks kantsleriks kandideerimisest loobuda, vahendab Reuters.

Arvamusküsitlused näitavad, et 61-aastasel Schulzil on praeguse liidukantsleri Angela Merkeli võimult tõrjumiseks suuremad võimalused kui Gabrielil, kuigi ka temal väga väikesed.

SPD peaks kinnitama Schulzi kandidatuuri ja valima ta ka erakonna esimeheks pühapäeval.

„See maa vajab nendel keerulistel aegadel uusi juhte,“ ütles Schulz, hoiatades, et Euroopa ühiskondi lõhestab populism.

SPD tahab moodustada uue koalitsiooni koos väiksemate vasakpoolsete erakondadega, kuid enamik analüütikuid arvab endiselt, et septembrikuiste valimiste kõige tõenäolisem tulemus on praeguse CDU/CSU ja SPD koalitsiooni jätkumine.

Sel kuul ajalehe Bildi tellimusel Emnidi instituudi poolt läbi viidud küsitlus näitas, et otsese hääletuse korral saaks Schulz 38 protsenti häältest Merkeli 39 protsendi vastu ning Gabriel 27 protsenti Merkeli 46 vastu.

Schulzi Euroopa-meelsed vaated teevad ta haavatavaks sisserände- ja Euroopa-vastase erakonna Alternative für Deutschland (AfD) rünnakutele. AfD on viimase kahe aastaga palju toetust kogunud.

„EL-i bürokraatia ja sügavalt lõhestatud Euroopa sümbol kantslerikandidaadiks?“ küsis AfD kaasesimees Frauke Petry Twitteris.

Gabriel teatas, et temast saab peagi Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeieri asemel. Viimasest saab Saksamaa tseremoniaalsete ülesannetega liidupresident.