Baieri Kristlik-Sotsiaalne Liit sai enesele hiljuti uue peasekretäri, Markus Söderi, ja uus peasekretär tahab oma esimese avaliku etteastega nüüd noorte kuritegevusele piiri panna. Tema ettepanek on luua seadus, mis keelaks kuni 14. aastastel noortel õhtuti tänaval viibimise; kui neid noori pärast kella kaheksat õhtul üldse õues näha peaks olema, siis ainult koos isa või emaga või igal juhul mõne täiskasvanu saatel. Kui vanad need kvalifitseeritud täiskasvanud saatjad peaksid olema, ei ole ettepanekus määratletud.

Et lapsed õhtuti omapead kusagil õues ringi ei kolaks, see idee on arvatavasti sama vana kui homo sapiens. Aga ka saksa uusimas poliitilises mõtlemises ei toimunud nüüd mitte esimene katse korda majja lüüa. 1996. aastal tuli sama ettepanekuga välja sellesama Baieri Kristlik-Sotsiaalse Liidu üks fraktsioonijuht ja kuigi tol ajal oli siseministriks kõva parempoolse mainega Manfred Kanther, lükati ettepanek tagasi. Põhjendus: ainuüksi politsei ja kohtu terroriga noorte kuritegevus kuhugi ei kao.

Sellegipoolest tegi 1998. aastal sama katse Hamburgi tänane linnapea Ole von Beust. Ja samuti tulemusteta. Hiljuti avastas Brandenburgi siseminister Jörg Schönbohm Moskvas, Pariisis ja Londonis kõlanud idee, noorte õhtust õueskäimist elektrooniliselt kontrollida. Aga esialgu on elektrooniliste ahelate loomine jäänud ainult ideeks.

Et konservatiivsed poliitikud viimasel aastakümnel noorte kuritegevust kuidagi karmimalt piirata püüavad, selleks on ka Saksamaal selged põhjused. 1995-ndast aastast saadik on noorte kuritegevus kahekordistunud. Eriti silmatorkav on vägivalla kasv koolides ja eriti Berliinis.

Möödunud kooliaastal tõusis siin kuritegude hulk 60% eelmise aastaga võrreldes, sealhulgas ka vägivald õpetajate vastu ning kooli vara lõhkumine. Rohkem kui 30-l juhul olid käigus püstolid või noad. Pooled noorte kuritegudest on siin toime pandud välismaise päritoluga noorte poolt, kuigi välismaalasi on Saksamaal ainult 9% ja see annab probleemile niiöelda globaalse, õhtusest koduarestist palju laiema mõõtme.