Seni arvasid Saksa võimud, et aastatel 2000-2007 toime pandud kümnel rassistlikult motiveeritud mõrval oli neli kahtlusalust, kuid nüüd uuritakse veel üheksa kahtlusaluse tegevust, teatas siseminister Hans-Peter Friedrich esmaspäeval Bundestagi siseasjade komitee kinnisel istungil esinedes, vahendab Deutsche Welle.

Instungil esinesid lisaks siseministrile Saksamaa siseluureteenistuse ülem Heinz Fromm, föderaalse kriminaalbüroo direktor Jörg Zierke ja teised.

Parlamendi siseasjade komitee esimees Wolfgang Bosbach ütles pärast maratonistungit, et ta pole kunagi kokku puutunud sellise hulga vigadega. Friedrichi reedel tehtud ettepanek luua üleriiklik andmebaas paremäärmuslaste tegevuse jälgmiseks võeti istungil hästi vastu.

Struktuurilised puudujäägid Saksamaa luureaparaadis olid ilmselt üks põhjus, mille tõttu võisid neonatside poolt toime pandud mõrvade kolm peamist kahtlusalust 1998. aastal varjuda, kuigi neid oli jälginud Tüüringi liidumaa siseluureteenistus. See on viinud spekulatsioonideni, et mõrvades ja teistes kuritegudes võisid osaleda liidumaa poolt kinni makstud informaatorid.

Asjale võiks rohkem valgust heita vahi all viibiv üks kahtlusalustest Beate Zschäpe, kuid ta on keeldunud rääkimast. Tema kaks kaasosalist, Uwe Böhnhardt ja Uwe Mundlos sooritasid enesetapu. Nende surnukehad leiti eelmisel nädalal põlenud haagissuvilast.

Tegemist pole esimese korraga, kui Saksamaa parlamendil tuleb tegelda luureteenistuste möödalaskudega. Aastatel 2006-2009 uuris salateenistuste uurimise komitee võimude ja juhtivate poliitikute rolli võitluses islamistliku terroriga. Vaatamata aastatepikkusele tööle jäid paljud küsimused vastuseta.