Azyeki sõnul on Saksamaal esimest korda pärast Adolf Hitleri aega erakond, kes diskrediteerib ja ähvardab eksistentsiaalselt taas tervet usukogukonda, teatas Mazyek NDR Infole. Et sellele kursile vastu seista, nõudis Mazyek suuremat selgust AfD eesmärkide kohta. Mazyeki sõnul on üks eesmärk ilma vaba ja demokraatliku aluspõhjata vabariik ning AfD ei ole põhiseadusega kooskõlas, vahendab Die Zeit.

Nädalavahetusel nimetasid AfD juhtpoliitikud islamit vaba ühiskonnakorraldusega kokkusobimatuks. Partei aseesimehed Alexander Gauland ja Beatrix von Storch teatasid ajalehes Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, et tahavad islamikriitilisest poliitikast oma parteiprogrammi raskuspunkti teha.

„Islam on iseenesest poliitiline ideoloogia, mis ei ole põhiseadusega ühendatav,“ ütles von Storch. Gauland hoiatas Saksamaa islamiseerimise eest. Tema sõnul kuuluvad paljud moslemid Saksamaa juurde, aga islam mitte.

Saksamaa liiduvalitsus ei taha AfD-ga islami üle mingit debatti pidada. Liidukantsler Angela Merkel on korduvalt öelnud, et islam kuulub kahtlemata Saksamaa juurde, teatas valitsuse pressiesindaja. Põhiseadus garanteerib usuvabaduse ja religiooni segamatu praktiseerimise. „See kehtib,“ teatas pressiesindaja.

Oma kahe nädala pärast Stuttgardis toimuval parteikongressil tahab AfD esimese parteiprogrammi vastu võtta. Selles räägitakse väidetavalt ka islamisümbolite avaliku kasutamise keelamisest. Samuti tahetakse keelata minaretid, muessinid ja täielikud näokatted. Mošeede ehitamist ja ülalpidamist ning ümberlõikamisi ei taheta aga von Storchi sõnul keelata.