Liidukantsler Angela Merkel (kristlik-demokraatlik liit – CDU) nimetas tähtsaks eelduseks Steinmeieri poliitilist kogemust. „Steinmeier on praegusel ajal õige kandidaat,“ ütles Merkel Steinmeieri ametlikul ülesseadmisel koos sotsiaaldemokraatide (SPD) juhi Sigmar Gabrieli ja CDU Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) esimehe Horst Seehoferiga, vahendab Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Steinmeierile ennustati paljude kodanike toetust. „Ta on mees, keda nad saavad usaldada,“ ütles Merkel, kelle sõnul hindavad inimesed Steinmeierit kui kokkulepete meest ja tema maailmatundmise tõttu.

Gabriel tänas CDU ja CSU juhte SPD kandidaadi toetamise eest, mis ei ole tema sõnul iseenesestmõistetav. Senisel välisministril on Gabrieli sõnul arvestatav hääl nii kodu- kui ka välismaal.

Seehoferi sõnul on Steinmeier nii inimese kui ka poliitikuna presidendiks väga hästi sobiv. Ta seisab rahu ja kainuse eest ning on kokkulepete mees. Seehoferi sõnul on need omadused, mis on praegusel ajal eriti vajalikud.

Steinmeier ise pidas kandidaadiks nimetamist suureks auks ja kohustuseks. Riigipeana tahab ta võidelda ühiskonna lõhenemise vastu.

60-aastane Steinmeier on Saksa poliitikas tuntud suurus juba ligi 20 aastat. Seitse aastat vahepausiga on ta olnud välisminister ja samuti seitse aastat liidukantsleriameti juht.

Saksamaa uus president valitakse 2017. aasta 12. veebruaril liidukogu (Bundesversammlung) poolt. Valimistest võtavad osa kõik 630 Bundestagi liiget ning 16 liidumaa esindajad – kokku 1260 inimest. Liidukogu kohtade jaotus on juba praegu üsna kindel, sest enne presidendivalimisi ei ole kavas ühegi liidumaa parlamendivalimisi. Iga liidumaad esindavate delegaatide arv määratakse aga kindlaks alles vahetult enne valimisi.

Saksamaa siseministeeriumi andmetel on CDU-l ja CSU-l praeguse seisuga 542-543 häält, SPD-l 386-388 häält, rohelistel 145-146 häält, vasakparteil 94 häält, vabal demokraatlikul parteil (FDP) 33 häält ja Alternative für Deutchlandil (AfD) 27 häält. Muudel erakondadel on kokku 31 häält. Valimiste kahes esimeses voorus peab kandidaat koguma absoluutse enamuse ehk 631 häält. Kolmandas voorus piisab lihthäälteenamusest.