Päevalehes Süddeutsche Zeitung avaldatud kirjas ütlesid teoloogid, et mullu avalikuks tulnud seksuaalse kuritarvitamise juhtumid tekitasid Saksa katoliku kirikus "enneolematu kriisi" ja "2011. aasta peab kirikule saama kursimuutmise aastaks".

Rühmituse sõnul tuleb kaotada keeld preestrite abiellumisele ja naissoost preestritele ning lubada ka samasooliste abielusid ja lahutusi, mis on radikaalne kõrvalekalle katoliiklikust mõtlemisest, vahendab BNS.

"Ei tohiks seada küsimärgi alla seda, kui kõrgelt kirik väärtustab abielu ja tsölibaati. Kuid see ei eelda, et me välistame inimesed, kes elavad vastutustundlikult armastuse, ustavuse ja vastastikuse austusega samasoolistes partnerlustes või uuesti abiellunud lahutatutena," kirjutasid teoloogid.

Kiri on teravaim kriitika Saksa kiriku aadressil alates 1989. aasta Kölni deklaratsioonist, milles enam kui 200 saksakeelset teoloogi ründas toonase paavsti Johannes Paulus II konservatiivset õpetust, kirjutas leht.

Praegune paavst Benedictus XVI seadis veel kardinal Ratzingerina tsölibaadi vajalikkuse küsimärgi alla.

Ratzinger oli üks üheksast Saksa teoloogist, kes saatsid 1970. aasta veebruaris Saksa piiskoppidele kirja küsimusega, kas tsölibaat on endiselt vajalik, kirjutas leht Regensburgi arhiivimaterjalidele viidates.

83-aastane Benedictus teeb 22.-25. septembrini esimese ametliku visiidi oma kodumaale.

Saksamaal on viimase aasta jooksul tulnud avalikuks sadu juhtumeid, kus preestrid lapsi füüsiliselt ja seksuaalselt kuritarvitasid.