Kalur Konrad Fischeri võrku on 50 aasta jooksul aeg-ajalt ikka üht-teist jäänud, näiteks miine, pomme, torpeedosid ja ka laip, kuid mitte midagi sellist. Ta pidi juba pudeli minema viskama, kuni vaatas seda hoolikamalt, vahendab Helsingin Sanomat.

„See oli mul juba käes, kui kolleeg märkas, et selle sees on midagi,“ rääkis Fischer kohalikule ajalehele Kieler Nachrichten.

Fischer andis pudeli uurida. Selgus, et pudeliposti oli mere hooleks andnud sakslane Richard Platz 1913. aasta 17. mail, kui oli matkamas Läänemere rannikul.

Pudelis oli postkaart ja palve, et leidja saadaks kaardi tema koduaadressile Berliinis. Kaasas oli ka kaks postmarki, et leidja ei peaks kaardi saatmise eest ise maksma.

Üle saja aasta merel on siiski muutnud teksti lõpuosa raskesti tõlgendatavaks. Pudelit hakatakse säilitama Hamburgi meremuuseumis ning uurijad üritavad teksti lõpuosa välja uurida.

Õnnestus välja selgitada, et Platz suri 1946. aastal. Teada saadi ka tema lapselapse aadress, kuhu toimetati edasi saja aasta tagune sõnum. 62-aastane Angela Erdmann oli uudisest liigutatud. Vanaisaga ta isiklikult kokku puutunud ei ole, sest viimane suri enne tema sündi.

Saksa muuseumi kuraatori Holger von Neuhoffi sõnul on tegemist vanima pudelist leitud sõnumiga.

Guinnessi rekorditeraamatu järgi oli seni kõige kauem vees ulpinud ja leitud pudelipost pärit aastast 1914. See leiti 98 aasta pärast.