Mitmed punktid Guttenbergi dissertatsioonist on jultunud plagiaat ja pettus, väitis Bremeni õigusteaduse professor Andreas Fischer-Lescano ajalehele Süddeutsche Zeitung, kes olevat Guttenbergi töös teise tööga paralleele leidnud rutiinse kontrolli käigus puhtast teaduslikust huvist, vahendab The Local.

Guttenbergi koduülikooli, Bayreuthi ülikooli ombudsman teatas, et kavatseb väiteid uurida.

„Mina ootan uurimise tulemust ilma muret tundmata,” ütles Guttenberg asja kommenteerides. „Ma koostasin selle töö oma parimate teadmiste ja uskumuste järgi.”

Plagieeritud osad moodustavad kokku mitu lehekülge, teatas ajaleht. Fischer-Lescano väitel on plagiaati kogu töö ulatuses ja kõigis selle osades.

Guttenberg on väidetavalt jätnud viitamata 2003. aastal Neue Zürcher Zeitung am Sonntagis ilmunud artiklile ja 2004. aastal Liechtensteini instituudis toimunud loengule.

Baieri liidumaa kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) poliitik Guttenberg kaitses oma doktoritöö 2007. aastal kõrgeimale hindele summa cum laude.

Doktoritöö avaldati 2009. aastal kirjastuses Duncker & Humblot pealkirja all „Verfassung und Verfassungsvertrag. Konstitutionelle Entwicklungsstufen in den USA und der EU” („Põhiseadus ja põhiseaduslikud lepped. Põhiseaduslikud arengud USA-s ja Euroopa Liidus”).