„Me näeme agressiivset ja lisandunud küberspionaaži ja küberoperatsioone, mis võivad potentsiaalselt ohustada Saksa valitsusametnikke, parlamendiliikmeid ja demokraatlike erakondade töötajaid,“ ütles BfV juht Hans-Georg Maaßen Reutersi vahendusel.

Maaßen viitas lisanduvatele tõenditele sellise tegevuse kohta ning ütles, et oodata on uusi küberrünnakuid.

BfV teatas, et on näinud väga erinevaid Vene propagandatööriistu ja „tohutut finantsressursside kasutamist“ desinformatsioonikampaaniate läbiviimiseks, mis on suunatud Saksamaa venekeelsele kogukonnale, poliitilistele liikumistele ja otsuste tegijatele.

Nende jõupingutuste eesmärk on levitada ühiskonnas ebakindlust, „nõrgestada või destabiliseerida Saksamaa Liitvabariiki“, tugevdada äärmuslikke rühmitusi ja parteisid, muuta keerulisemaks liiduvalitsuse tööd ning mõjutada poliitilist dialoogi.

BfV teatas, et on näinud Vene häkkerite grupile APT 28 ehk Fancy Bear ehk Strontrium omistatavate andmete varastamiseks mõeldud rünnakute vapustavad lisandumist. Sama rühmitust süüdistatakse USA demokraatide rahvuskomitee vastastes rünnakutes sel aastal ja Bundestagi-vastases rünnakus 2015. aastal.

Rünnakud olid suunatud Saksa erakondade ja parlamendiliikmete vastu, teatas BfV, mille teatel viisid need läbi „haktivistidena“ esinenud valitsusorganid.

„Propaganda ja desinformatsioon, küberrünnakud, küberspionaaž ja kübersabotaaž on osa hübriidohust, millega lääne demokraatiad silmitsi seisavad,“ kommenteeris Maaßen.

Saksa ametnikud on süüdistanud Moskvat katsetes manipuleerida Saksa meediaga, et õhutada rahva hulgas hirme sellistel teemadel nagu rändekriis, nõrgestada valijate usaldust ja külvata rahulolematust Euroopa Liiduga, et see kaotaks Venemaa-vastased sanktsioonid.