Pärast liidukantsler Angela Merkeli otsust loobuda 2022. aastaks tuumaenergiast väidavad vaba demokraatliku partei (FDP) ja Merkeli oma kristlik-demokraatliku liidu (CDU) juhtivad liikmed, et selline investeering oleks Saksamaale majanduslikult mõttekas, vahendab The Local.

„Ilma aatomienergiata on Saksamaal veel suurem huvi Venemaa gaastitarnete vastu kui varem,“ ütles FDP majandusasjade eestkõneleja Martin Lindner majanduslehele Handelsblatt.

Kõige tõenäolisem investeerimise viis oleks see, kui Gazprom ostaks osa E.ON-i tütarettevõttest Ruhrgas. See stabiliseeriks Saksa-Vene koostöö ning kindlustaks mõistlikud elektrihinnad kogu Saksa tööstusele, väitis Lindner. Gazpromi ostudele tuleks aga piirangud seada.

„Gazpromi-poolsete ülevõtmiste piir peaks aga olema seal, kus Saksamaa suurim energiaga varustaja veel oma iseseisvust ei kaotaks,“ ütles Lindner.

Gazpromi juht Aleksei Miller on varem üles näidanud huvi mõnede E.ON-i tegevusalade vastu, millest E.ON ise vabaneda tahaks. Eriti sooviks Miller üle võtta Ruhrgasi, kuigi seni pole konkreetseid pakkumisi tehtud.

CDU majandusasjade eestkõneleja Joachim Pfeiffer ja Baieri sõsarpartei CSU on samuti sellise ülevõtmise poolt.

„Kui Gazprom kasvab energiasektoris suuremaks, toob see kasu ka Saksa majandusele. Tuumaenergiast kiirendatud loobumise juures võib gaas mängida ja mängibki suuremat rolli stabiilse tarnejulgeoleku garanteerimiseks Saksamaa majandusele,“ ütles Pfeiffer.

Saksamaa majandusministeeriumi allikas teatas, et ükskõik millise E.ON-i osa miljardite eurode suuruse ülevõtmise seaduslikku staatust Gazpromi poolt uuritaks hoolikalt.