ROK otsustas, et selle üle, millised sportlased Riosse lubatakse, otsustavad rahvusvahelised alaliidud.

Eksperdid on juba enne otsuse tegemist näiteks telekanalis CNN viidanud sellele, et Bach on Kremli bossi „hea“ ja „vana“ sõber ning seetõttu jätab ta Venemaa vaevalt olümpiamängudelt kõrvale.

Saksamaa suurima spordiuudisteagentuuri Sport-Informations-Diensti (SID) teatel toetasid venelased sakslasi Bachi ROK-i presidendiks valimisel ning olid talle truud partnerid. Nüüd kerkib Bildi sõnul küsimus, kas Bach on vastuteene osutanud. „Kas ta on Putini puudel?“ küsib Bild.

* Veel mais ütles Bach ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung, et ROK peab selgelt vahet tegema kollektiivsel ja isiklikul vastutusel. Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) oli aga Venemaa liikmelisuse juba 2015. aasta 13. novembril massilise dopingukasutuse tõttu peatanud.

* Ka pärast seda ei loobunud Bach Venemaa toetamisest. 6. juulil küsis ajaleht Die Welt, milline mõju on Venemaa sportlaste dopingutarvitamisel Rio olümpiamängudest osavõtule. „Mitte mingisugust,“ vastas Bach.

* Saksamaa olümpiaspordi liidu sportlaste komisjon nõudis veel eelmise teisipäevani puhastele Vene sportlastele olümpiamängudel startimise õigust.

* Veel kaks nädalat tagasi ütles Bach: „Tõsiasi on, ja ka siin kehtib taas võrdsuspõhimõte, et me oleme iseenesest mõistetavalt Venemaa ja härra Putiniga väga head koostööd teinud.“ Bach viitas seejuures taliolümpiamängude ettevalmistamisele ja korraldamisele. Mängudele, kus toimus WADA andmetel massiline dopingutarvitamine.

Bach ei soovinud aga Die Weltile kommenteerida, kas ta on Putiniga tõesti nii lähedane sõber, nagu väidetakse. Küll aga ütles ta: „Kui minust räägitakse Saksamaal kui „Russenversteher’ist“ („venelaste mõistja“), võtan ma seda komplimendina ja olen selle eest tänulik.“

Venemaa presidendi ja ROK-i sakslasest juhi äärmiselt headel suhetel on pikk ajalugu, kirjutab Bild. Enne ja pärast Sotši talimänge kiitis Bach Putinit. „Kõik töötas äärmiselt hästi, alates transpordist kuni julgeolekuteema ja olümpiaküladeni, toiduni – kõik tõeliselt oivaline,“ ülistas Bach tollal.

ROK-i süüdistatakse aga pidevalt parimates ärisuhetes Venemaaga. Ajaleht Die Zeit nimetas Bachi selle aasta mais „hästi kinni makstud Vene spordisaadikuks“. Alapealkirjaga „Russofiil ja korrumpeerunud – nagu Putinile meeldib“ artiklis tõmbas Die Zeit ühendusjoone Venemaa klassikalise spordi ja poliitika ühtepõimunud süsteemi ning aktuaalse dopinguskandaali vahele.